چراغ های شهری : راه حلی پایدار و اقتصادی برای روشنایی معابر
city light یا چراغ های شهری، از منابع روشنایی عمومی هستند که در ارتفاع مشخصی در کنار جاده ها، مسیرهای پیاده روی و در سطح معابر قرار دارند.
روشنایی شهرها از زمانهای قدیم مورد توجه بوده است و در هر دوره بسته به امکانات آن زمان برای روشنایی اقداماتی صورت گرفته است.
با گسترش شبکه برق شهری در کشورهای پیشرفته و توسعه یافته، چراغ های پارکی و خیابانی نیز به سرعت جای خود را باز کرده اند.
در ادامه این مقاله با ما همراه باشید تا به تاریخچه و کاربرد چراغ های شهری و همچنین به بررسی کامل مزایا و معایب آنها بپردازیم.
تاریخچه ای در مورد روشنایی و روی کار آمدن چراغ های شهری
در دوران پیش از صنعتی شدن، کاربرد اصلی چراغ های روشنایی تامین امنیت بود. در آن زمان چراغ های روغنی که عمر طولانی و نور متوسطی داشتند، مورد استفاده قرار می گرفتند. شواهد حاکی از آن است که بومیان پکن در حدود 500 سال قبل از میلاد مسیح، با استفاده از بامبو توخالی و دریچه های گاز طبیعی برای ایجاد نوعی چراغ خیابانی، از روشنایی استفاده می کردند.
در دوران باستان، تنها نوری که به چشم می آمد، نور ستارگان و ماه بود. اما در امپراطوری روم، گامی مهم در جهت روشنایی شبانه برداشته شد و خیابان ها با استفاده از مشعل های روغنی روشن می شدند. این روش تا قرون وسطی ادامه داشت، تا اینکه شمع ها جایگزین مشعل های روغنی شده و نوری ضعیف و دودزا را به ارمغان آوردند.
انقلاب صنعتی نقطه عطفی در تاریخچه چراغ های شهری بود. در این دوران، اختراعات جدیدی مانند گاز شهری و لامپ های الکتریکی، روشنایی معابر و خیابان ها را متحول کردند. در قرن بیستم، شاهد پیشرفت های چشمگیری در فناوری چراغ های مورد نظر بودیم. لامپ های رشته ای به تدریج جای خود را به لامپ های باکیفیت فلورسنت و LED دادند.
بعد از آن در روشنایی خیابان ها معمولا از لامپ های تخلیه با شدت بالا استفاده می شود. لامپ های سدیم کم فشار (LPS) پس از جنگ جهانی دوم به دلیل مصرف انرژی کم و طول عمر بالا رایج شدند. در اواخر قرن بیستم، لامپهای سدیم فشار بالا (HPS) ترجیح داده شد.زیرا همچنان لامپ های HPS نسبت به LPS مصرف انرژی پایین تر و طول عمر بیشتری داشتند. چنین لامپ هایی بیشترین میزان نور فتوپیک را برای کمترین مصرف برق فراهم می کنند
امروزه، چراغ های شهری به طور فزاینده ای به عنوان بخشی از یک سیستم روشنایی هوشمند شهری در نظر گرفته می شوند. این سیستم ها می توانند با استفاده از داده های حسگر و الگوریتم های هوش مصنوعی، روشنایی معابر را به طور خودکار تنظیم کنند تا کارآمدتر و مقرون به صرفه تر باشند.
ارزیابی و مقایسه سیستم های اندازه گیری نورپردازی چراغ های خیابانی
دو سیستم سنجش برای اندازه گیری و مقایسه نوردهی لامپ شهری وجود دارد. هدف آنها ایجاد ارتباط بین دید در نور کم (اسکوپیک) و دید در نور زیاد (فتوپیک) است. با این حال دقت این سیستم ها در شرایط واقعی دنیای بیرون، به دلیل عدم لحاظ عواملی مانند تطابق چشم با نور و عملکرد سلول های گیرنده نور در شب، احتمالا کم باشد.
در کنار روش های سنتی برای ارزیابی عملکرد چراغ شهری، روشی به نام OSP نیز وجود دارد که به طور خاص برای سنجش و پیش بینی درخشندگی، تداخل نور و خیرگی طراحی شده است.
OSP به طراحان نورپردازی کمک می کند تا عملکرد سیستم نورپردازی چراغ های شهری را به طور دقیق ارزیابی نمایند. آنها می توانند میزان نور اضافی یا خارج شده از محدوده مورد نظر را شناسایی و کاهش دهند.
مزایای چراغ شهری؛ روشنی بخش شب های شهر، حافظ جان و امنیت
چراغ پارکی و نورپردازی مناسب معابر، فواید متعددی برای شهروندان و محیط زیست به ارمغان می آورد. با توجه به اهمیت این موضوع، لازم است که در طراحی و اجرای سیستم های نورپردازی شهری، از تخصص و دانش کارشناسان مجرب استفاده شود.
رانندگی در تاریکی شب، به دلیل محدود شدن دید راننده و عابران پیاده، خطرات قابل توجهی را به همراه دارد و احتمال وقوع تصادفات را به طور چشمگیری افزایش می دهد. مطالعات نشان داده اند که روشنایی مناسب خیابان و معابر می تواند تا 50 درصد تصادفات رانندگی، به خصوص تصادفات عابر پیاده را کاهش دهد.
چراغ های شهری با روشن کردن مسیر عبور و مرور، به رانندگان و عابران پیاده کمک می کنند تا به وضوح یکدیگر را ببینند و از خطرات احتمالی آگاه شوند. علاوه بر این، روشنایی تقاطع ها و بزرگراه ها، راننده را در تشخیص مسیر و علائم راهنمایی و رانندگی یاری کرده و از بروز تصادفات ناشی از عدم دید مناسب و کافی جلوگیری می کند.
برخی مطالعات نشان داده اند که روشنایی مناسب خیابان و معابر توسط چراغ خیابانی می تواند به کاهش جرم و جنایت کمک نماید، در حالی که برخی دیگر این ارتباط را تایید نمی کنند. با این حال، روشنایی به عنوان یک عامل بازدارنده می تواند جرم و جنایتی را که در تاریکی شب به وقوع می پیوندد، تا حدی کاهش دهد.
علاوه بر روشنایی معابر، چراغ شهری کاربردهای دیگری دارد. از تیرهای چراغ برق می توان برای نصب بنرها، تابلوهای تبلیغاتی و دوربین های مداربسته استفاده کرد. همچنین، در برخی از شهرها از چراغ خیابانی به عنوان منبع تغذیه برای وسایل نقلیه برقی استفاده می شود.
معایب چراغ خیابانی؛ خطرات، آلودگی ها
- یکی از اصلی ترین انتقادات به چراغ شهری این است که در صورت استفاده نادرست می تواند باعث تصادف شود و آلودگی نوری ایجاد کند.
- چراغ های مورد نظر می توانند خطرات ایمنی و سلامتی ایجاد کنند. یکی از این خطرات کاهش دید در شب به دلیل انقباض مردمک چشم راننده هنگام ورود به مناطق روشن است.
- آلودگی نوری نیز از دیگر مشکلات روشنایی های شهری است. این آلودگی می تواند مانع از رصد ستارگان شود و بر زیست بوم تأثیر منفی بگذارد. برای مثال، مهاجرت پرندگان در شب ممکن است مختل شود. از طرف دیگر این نوع چراغ ها بر رشد گیاهان و حشرات نیز تأثیرات منفی می گذارند.
سخن پایانی
در پایان، چراغ های شهری به عنوان یکی از اجزای کلیدی زیرساخت های هر شهر، نقش اساسی در ایجاد امنیت، زیبایی و کارایی در محیط های عمومی ایفا می کنند. این چراغ ها نه تنها به روشن کردن معابر و خیابان ها کمک می نمایند، بلکه با فراهم آوردن دید مناسب، احساس امنیت را در میان شهروندان افزایش می دهند. بنابراین توجه ویژه به طراحی، نصب و نگهداری چراغ مورد نظر می تواند تأثیرات مثبت بر کیفیت زندگی ساکنین و بازدیدکنندگان شهرها داشته باشد.