آیا استفاده از چراغ دفنی DC برای نورپردازی پروژه ها بهتر است؟
از چراغ دفنی ال ای دی برای نورپردازی درخت و فضای سبز، نورپردازی نما ، دیواره ها، ستون ها و تندیس ها استفاده می کنند. از آنجایی که در بیشتر این محل ها احتمال بارش باران و آبگرفتگی وجود دارد باید از چراغ دفنی ضد آب استفاده کرد. پروژکتور دفنی باید دارای استاندارد IP67 (حفاظت در برابر آب و گرد و غبار) باشد.
همچنین در زمان نصب و اجرای چراغ دفنی LED ، سربندی کابل باید اتصال محکمی داشته باشد و به خوبی (با نوار آپارات مرغوب) آب بند شده باشد تا آب و رطوبت به داخل آن نفوذ نکند. در صورتی که آب به رشته سیم های کابل نفوذ کند، راه ورود خود را به داخل چراغ پیدا می کند(مانند ریشه ی گیاه)، داخل دستگاه مرطوب شده و شیشه پروژکتور دفنی بخار می کند.
بسیاری از مشتریانِ عزیز ما ، خریدنِ چراغ دفنی ( یا چراغ پارکتی ) باکیفیت را تنها شرطِ لازم برای یک پروژه نورپردازی ضد آب و بی دردسر می دانند.
چراغ دفنی IP67 باید در برابر نفوذ آب باران و یا آبگرفتگی هایی با مدت زمان کم تر از یک ساعت، مقاوم باشد. بسیاری از مشتریانِ ما فکر می کنند که در صورت خریداری چراغ دفنی ضد آب و مرغوب ، دیگر نباید هیچ نگرانی برای نفوذ آب به داخل محصول داشته باشند! بله؛ اولین گام برای تضمین کیفیت یک پروژه نورپردازی ، خریداری چراغ دفنی IP67 از یک شرکت معتبر و با سابقه است.
خطرات نفوذ آب به داخل چراغ دفنی:
– این محصول دارای یک کابل تغذیه است. این کابل توسط قطعه ای به نام “گَلند” ، در محل اتصال کابل به بدنه چراغ آببندی میشود. اما جالب است بدانید که اگر سربندی کابل (محل اتصال کابل دفنی به کابل تغذیه برق پروژه) با دقت آب بندی نشده باشد، احتمال اتصالی در شبکه ی تغذیه ی پروژکتور دفنی، ذوب شدن سیم کشی ها و سولفاته شدنِ سیم ها وجود دارد. در این حالت علاوه بر اینکه چراغها به درستی کار نمی کنند، جریان کشی اضافه روی شبکه ی تغذیه بوجود می آید که منجر به اتلاف برق می شود. در صورتی که تغذیه ی چراغ دفنی، برق ۲۲۰ ولت باشد آسیب بیشتری به کابل ها و شبکه ی برق رسانی وارد می گردد.
– اگر آب به داخل آن نفوذ کند، منجر به اتصالی در مدار داخلی می شود و احتمال خرابی و سوختگی آن را بالا می برد. مدار الکترونیکی در سیستم AC شامل دو بخش است؛ مدار PCB و مدار درایور ال ای دی . ال ای دی ها و قطعات الکترونیکی دیگر، بر روی PCB مونتاژ می شوند و این مجموعه توسط درایور تغذیه می گردد. پس در این سیستم یکی از محتمل ترین اتفاقات، سوختگی ال ای دی ها (یا تغییر رنگ و نیم سوز شدن آنها) بر اثر اتصالی مدار داخلی خواهد بود.
– این محصول برای دفع حرارت ال ای دی ها، با بدنهی فلزی (آلومینیمی) ساخته می شود. اگر آب به چراغ دفنی (۲۲۰ ولت AC) نفوذ کند احتمال برق دار شدن بدنه وجود دارد و خطر برق گرفتگی افزایش می یابد. به همین دلیل استفاده از سیستم ارت مناسب ، یکی از ضروریات هر پروژه نورپردازی است. البته اگر از چراغ دفنی DC استفاده کنید ، دیگر خطر برق گرفتگی وجود ندارد.
اگر در پروژه ای، از چراغ دفنی ضد آب استفاده شود و سربندی ها به خوبی آب بند شوند؟
اگر از بهترین چراغ دفنی IP67 هم استفاده کنید، رنگ و بدنه ی فلزی چراغ به مرور زمان ( ۶ تا ۸ سال) دچار خوردگی می شود و منافذی برای نفوذ آب ایجاد میگردد. کابل ها هم به تدریج و بر اثر سرما و گرما، آب بندی خود را از دست خواهند داد.
با این حال، چرا بسیاری از پیمانکار ها و اجراکار ها علاقهمند به استفاده از چراغ دفنی AC هستند؟
استفاده از پروژکتور دفنی AC دو مزیت دارد که ممکن است پیمانکاران را به استفاده از آن در پروژه ها ترغیب می نماید.
مزیت های چراغ دفنی AC :
-در توان مصرفی برابر، پروژه ی DC ولتاژ کاری پایین تری دارد و در عوض، جریان زیادتری برای روشن شدن آن نیاز است. به همین منظور قطر سیم ها در نورپردازی DC بیشتر میباشد و قیمت اجرای پروژه بالا تر می رود.
– در پروژه ی AC انشعاب های کم تری گرفته می شود و شبکه برق رسانی ساده تر است. به عبارت دیگر شاخه های کمتری برای کابل کشی داریم. در پروژه نورپردازی DC با افزایش مسافت، باید افت ولتاژ چراغ ها حساب شود و انشعاب هایی برای جلوگیری از افت ولتاژ ایجاد گردد.
محدودیت چراغ دفنی AC :
– چراغ دفنی AC تک رنگ است و برای سیستم نورپردازی RGB نمی توان از چراغ دفنی AC استفاده کرد. البته اگر خیلی به استفاده از پروژکتور دفنی AC علاقه دارید! شرکت نورنگار ، یک نوع از چراغ دفنی AC را طراحی کرده است که با موج سینوسی برق شهری هماهنگ میشود و به طور همزمان با دیگر پروژکتور های دفنی ، تغییر رنگ می دهد.
نتیجه گیری
به عنوان جمع بندی می توان گفت، استفاده از سیستم برق رسانی DC (بین ۵ تا ۳۰ ولت) ، اگرچه هزینه های اجرا را تا حدودی بالا می برد اما برای پروژه ی نورپردازی، ایمن تر است و طول عمر بیشتری خواهد داشت.
گروه روشنایی و نورپردازی نورنگار اسپادانا
گروه روشنایی و نورپردازی نورنگار اسپادانا، یکی از قدیمی ترین و با تجربه ترین شرکت های تولید کننده چراغ دفنی AC و DC در ایران است. نورنگار ، مجموعه ای کامل از چراغ دفنی LED و چراغ پارکتی را با کیفیت بالا تولید میکند. محصولات در توان های مصرفی مختلف و رنگبندی تک رنگ و RGB تولید شده و دارای استاندارد IP67 می باشند.
برای اطلاع از انواع استاندارد های جهانی مقاومت در برابر آب ، مقاله درجه IP و تعریف ضد آب بودن را برای شما آماده کرده ایم.
برای مشاهده ی ویترین محصولات چراغ دفنی نورنگار ، می توانید اینجا کلیک نمایید.