چراغ دفنی یا چراغ آبنما ؛ کدام ضد آب تر است؟
چراغ دفنی و چراغ آبنما ، هر دو در مجاورت آب قرار خواهند گرفت و باید ضد آب باشند. چراغ دفنی در خاک، چمن یا پیاده روهای سنگی نصب می شود و هنگام آبیاری فضای سبز یا بارندگی های شدید، خیس می شود. در برخی موارد، احتمال غرق آب شدن چراغ دفنی هم وجود دارد.
چراغ آبنما هم به چند صورت مختلف نصب می شود. یا آنرا زیر فواره های بلند نصب میکنیم که در این صورت، غرق آب نخواهد شد اما شاهد جریان آب فواره روی بدنه ی چراغ خواهیم بود. یا اینکه در یک عمق معین از سطح آب آنرا نصب می نماییم.
در این مقاله قصد داریم مقاومت در برابر آب را برای چراغ آبنما و چراغ دفنی بررسی کنیم.
.
چراغ دفنی باید در برابر آب باران و آبیاری فضای سبز کاملا مقاوم باشد. این شرایط چندین بار در سال رخ خواهد داد.
چراغ دفنی باید بتواند چند سال در مجاورت آب باران و آبیاری بوته ها و درختان دوام بیاورد. برای نصب چراغ دفنی ، باید یک فونداسیون مناسب در بستر چمن ایجاد نمود. فونداسیون، همان عملیات بتون ریزی است که دور تا دور قاب چراغ دفنی ایجاد می گردد. فونداسیون را برای ثابت ماندن چراغ دفنی در بستر خاک ایجاد می کنیم. با این کار چراغ دفنی ( که به قاب داخل زمین پیچ شده است ) سالیان سال در جای خود بدون حرکت می ماند.
هر بار که باغبان، فضای سبز و چمن ها را آبیاری می کند، مقداری آب روی چراغ دفنی ریخته می شود و آنرا خیس می کند. همچنین آبهایی که روی چمن ریخته می شود، به دهانه فونداسیون رسیده و داخل آن نفوذ می کند. میزان ضد آب بودن هر دستگاه را باید طبق بد ترین شرایطی که ممکن است برایش اتفاق افتد، تعریف کرد.
.
.
بنابراین، چراغ دفنی در بدترین شرایط ممکن، احتمالا غرق آب می شود. جالب است بدانید که چراغ دفنی فقط برای دقایقی غرق آب می شود. چون فونداسیون طوری طراحی می شود که آب را از داخل خود عبور داده به به لایه های زیرین خاک منتقل کند. از طرفی فشار آب به ارتفاع آن هم بستگی دارد و همانطور که میدانیم ارتفاع آبی که روی چراغ دفنی جمع میشود (اگر اصولی کار شده باشد) احتمالا به یک سانتی متر هم نخواهد رسید.
پس چراغ دفنی در بدترین حالت، باید برای دقایقی، “غرق آب شدن در آب کم فشار” را تحمل کند. در استاندارد ها یک متوسط از زمان این واقعه تعریف می کنند. چراغ دفنی ضد آب باید بتواند “نیم ساعت در شرایط غرق آبی” دوام آورد. البته این پایان کار نیست!
پس از اتمام آبیاری، خاک رطوبت را در خود حفظ میکند و با تابیدن آفتاب، رطوبت روی بدنه چراغ دفنی می نشیند. این رطوبت هم داخل فونداسیون و هم روی قاب و شیشه چراغ می نشیند و چراغ باید در برابر نفوذ میعانات آن مقاوم باشد. بدنه چراغ آبنما باید در برابر املاح سخت آب و شوره های خاک و اسیدهای ضعیفی که در شرایط رطوبت ایجاد می شوند مقاومت کند.
.
چراغ آبنما باید بتواند در تمام عمر خود، داخل آب دوام آورد. این چراغ باید در برابر انقباض و انبساط ناشی از تغییر دما، مقاوم باشد.
چراغ آبنما همیشه در مجاورت آب است. اگر بخواهیم داخل حوض، استخر یا آبنما را نورپردازی کنیم، چراغ آبنما باید زیر آب در عمق معین نصب شود. پس احتمالا زیر پنج سانتی متر تا نیم متر آب نصب خواهد شد!
غرقآب شدن و فشار ناشی از ارتفاع آب ، شرایط را برای نفوذ آب به داخل دستگاه راحت تر میکند. از طرفی با گذر زمان و تغییر فصل ها ، سرما و گرما هم روی سیستم آب بندی چراغ آبنما اثر می گذارند. اگر چراغ آبنما به خوبی طراحی نشده باشد، این انقباض و انبساط، باعث ایجاد فاصله بین واشر و بدنه شده و منجر به نفوذ پذیری چراغ می شود.
یک چراغ آبنما که به صورت حرفه ای طراحی شده باشد ، باید بتواند سالها در برابر نفوذ آب مقاومت کند و بدون اشکال خاصی به کار خود ادامه دهد. البته یکی از موارد مهم و موثر در عمرِ چراغ آبنما ، درجه سختی آبی است که چراغ در آن نصب شده است. آب و املاح موجود در آن به مرور زمان هر فلزی را می خورند و به آن آسیب می زنند. یک مدل از چراغ آبنما در اهواز، اصفهان و تهران طول عمر متفاوتی خواهد داشت!
به عبارت دیگر، بدترین حالت برای یک چراغ آبنما ، نصب شدن در آبنمایی است که همیشه آب داخل خود داشته باشد. در تمام فصل ها در سرما و گرما کارکند و آبِ آبنما هم سختی بالایی داشته باشد! البته فشار آب هم باعث می شود شرایط چراغ آبنما از چراغ دفنی سخت تر باشد.
.
استاندارد ضد آب یا درجه IP چیست؟
درجه IP یا استاندارد حفاظت IP ، بیانگر میزان مقاومت یک دستگاه در برابر نفوذ آب و ذرات ریز مانند گرد و غبار است. IP یک استاندارد بین المللی است و دارای دو رقم می باشد. در این مقاله ما فقط به مفهوم IP67 و IP68 نیاز داریم. دستگاهی که با درجه حفاظت IP67 ضد آب باشد، باید بتواند نیم ساعت در عمق یک متری آب کار کند بدون اینکه خراب شود یا آب به داخل آن نفوذ کند.
این در حالیست که استاندارد IP68 به دستگاهی تعلق دارد که بتواند به صورت مادام العمر زیر آب کارکند. درجه IP نکات ظریفی دارد که بیان کردن تمام موارد آن ، از حوصله این مقاله خارج است. برای مطالعه کامل در مورد درجه IP و معنی استانداردهای آن ، این مقاله را برای شما نوشته ایم.
چراغ دفنی ضد آب ، باید با استاندارد IP67 طراحی شده باشد.
بنابر نکاتی که در مورد چراغ دفنی و شرایط کارکرد گفتیم، استاندارد آن باید IP67 باشد. چراغ دفنی باید بتواند در شرایط غرق آبی به مدت نیم ساعت دوام آورد تا آب به تدریج به لایه های زیرین زمین نفوذ کند. چراغ دفنی ای باید حرفه ای طراحی شده باشد ، واشر آبندی مرغوبی داشته باشد و جنس گلند آن خوب باشد. گلند قطعه ای است که وظیفه آب بندی کابل و بدنه چراغ را بر عهده دارد.
چراغ آبنما ضد آب ، باید با استاندارد IP68 طراحی شده باشد.
چراغ آبنما هم در طولانی مدت باید بتواند زیر آب کارکند. بنابراین استاندارد آن IP68 است. جالب است بدانید که برای کار های معمولی صنعتی و تجاری، بالاترین استاندارد ممکن، IP68 است؛ اما در کاربرد های حساس و موارد نظامی و تجهیزاتی مثل زیردریایی ها و لوازم غواصی، استاندارد های ضد آب تغییر میکند و مفاهیم تخصصی تری به آن اضافه می شود!
در بازار نام دیگر چراغ آبنما ، چراغ استخری است. با اینکه چراغ استخری کاربردی مشابه آبنما دارد ، اما از نظر افراد حرفه ای، این دو چراغ در دو گروه جداگانه قرار می گیرند. با این حال ، چراغ استخری و آبنما ، هردو باید استاندارد IP68 داشته باشند و شرایط آب بندی برای هرکدام از آنها یکسان است.
با توجه به نکات گفته شده، چراغ آبنما از چراغ دفنی ، ضد آب تر است.
با اینکه هردو چراغ در برابر نفوذ ذرات ریز، مقاومت یکسانی دارند؛ اما چراغ آبنما به اندازه یک سطح از چراغ دفنی ضد آب تر است. اجراکاران و پیمانکاران عزیز باید دقت کنند که برای هر کاربردی، چراغ مناسب و استاندارد آنرا تهیه نمایند.
اگر بهترین چراغ آبنما و بهترین چراغ دفنی را هم خریداری کنید ، آب بندی کابل خروجی آن بسیار مهم است!
آب بندی کابل در پروژه های برقی بسیار اهمیت دارد. مخصوصا در نورپردازی و آب بندی کابل تجهیزات نورپردازی باید تجربه و دانش فنی مناسبی داشته باشیم. جالب است بدانید که اگر کابل یک چراغ دفنی یا چراغ آبنما ، به خوبی آب بندی نشده باشد ، رطوبت و آب مجاور کابل به داخل کابل نفوذ میکند. کابل مانند ریشه یک گیاه عمل کرده و آب را تا داخل چراغ میکشاند!
این اتفاق یکی از موارد قانون مویینگی در سیالات است. هنگام آب بندی کابل چراغ ها، حتما از نوار آپارات مناسب و مرغوب استفاده کنید. آب بندی کابل نیاز به تجربه کافی دارد. بنابراین در نورپردازی آبنما ، نورپردازی استخر و نورپردازی درخت باید نکات آب بندی را به طور کامل رعایت کنیم.
شرکت تولیدی نورنگار اسپادانا ، یکی از قدیمی ترین سازندگان چراغ دفنی و چراغ آبنما است.
شرکت نورنگار اسپادانا محصولات متنوعی دارد. چراغ دفنی و چراغ آبنما (و چراغ استخری ) دارای تنوع بالایی هستند. این چراغ ها سالهاست که امتحان خود را پس داده اند. استفاده از قطعات مرغوب و طراحی اصولی چراغ ها، باعث شده که طول عمر بالایی داشته باشند. چراغ آبنمای نورنگار دارای استاندارد IP68 و چراغ دفنی دارای استاندارد IP67 می باشد.
این استاندارد ها در آزمایشگاه های معتبر کشور به تایید رسیده اند. در صورتی که قصد خرید چراغ ال ای دی دارید ، خوشحال می شویم به محصولات نورپردازی نورنگار هم نگاهی بیاندازید.