چراغ خطی چیست؟
چراغ خطی از جدیدترین و مدرن ترین تجهیزات نورپردازی و روشنایی است که برای روشنایی و نورپردازی داخلی و هم چنین فضای خارجی کاربرد گسترده ای دارد.
نورپردازی خطی به وسیله چراغ خطی امکان پذیر است. چراغ های خطی نور را در یک فضای باریکتر توزیع میکنند.
چراغ خطی یا چراغ لاینی از بهترین روش های نورپردازی در فضاهای مدرن است و به دلیل داشتن ظاهری زیبا هم به عنوان دکوراتیو و هم به عنوان تامین کننده روشنایی به کار می رود.
تاریخچه استفاده از نورپردازی خطی
در گذشته چیزی تحت عنوان روشنایی خطی وجود نداشت و تامین روشنایی برخی مناطق بزرگ مثل انبارها، مراکز تجاری و فروشگاهی و.. به سختی انجام میشد.
اولین بار روشنایی خطی در دههی ۱۹۵۰ میلادی در اماکن صنعتی مشاهده شد. در آن زمان روشنایی خطی با استفاده از لوله های فلوئورسنت امکانپذیر بود. عیبی که این لوله ها داشتند این بود که نور پیوسته ای نداشتند؛ چون در محل اتصال لوله ها به یکدیگر به صورت نقطه ای نوری مشاهده نمیشد.
به مرور زمان و با افزایش تقاضا برای روشن کردن نقاط مختلف با روشنایی خطی تغییراتی در زمینه تولید چراغ های خطی به وقوع پیوست.
دردههی ۲۰۰۰ میلادی که LED ها در دسترس قرار گرفتند، تحولاتی در زمینه نورپردازی و روشنایی خطی رخ داد که نتیجه آن تولید خطوط نوری پیوسته بدون هیچ نقطه ی تاریکی بود.
چرا امروزه روشنایی خطی محبوبیت زیادی پیدا کرده است؟
چراغ های خطی به دلیل انعطاف پذیری بالا و قابلیت نصب و استفاده در اماکن مختلف، عملکرد بسیاربالا، و تاثیری که در زیبایی بخشی به محیط دارد در دهه های اخیر بسیار رواج پیدا کرده است. درادامه هریک از ویژگی ها را به طور مختصر بیان میکنیم:
انعطاف پذیری
استفاده از چراغ خطی انعطاف پذیری بالایی را برای طراحی و نورپردازی فضاهای مختلف ایجاد کرده است. منظور از منعطف بودن چراغ خطی این است که قابلیت نصب در هر نوع از سقف، دیوار و کف دارد.
با توجه به این مورد، میتوان از آنها برای روشنایی گوشه ها و زوایای یک محیط، و یا طراحی زاویهدار نور با اشکال مختلف مانند L یا T استفاده کرد.
عملکرد بالا
LED های به کار رفته در چراغ ها نوری ملایم و بدون خیرگی و فاقد لرزش تولید میکنند. عملکرد ال ای دی ها جهت دار است و نیازبه دیفیوزر را کاهش میدهند. بنابراین باعث افزایش کارایی و بهبود عملکرد چراغ خطی میشوند.
چراغ های خطی ال ای دی اغلب میتوانند طیف وسیعی از دمای رنگ را ارائه دهند.
زیبایی شناختی
از لحاظ زیبایی شناختی میتوان گفت که نورپردازی با چراغ های خطی با طیف رنگی گسترده امکان پذیر است.
این چراغ ها در رنگ های آفتابی، مهتابی، یخی، انبه ای و… موجود هستند.
این چراغ ها به طورمینیمال طراحی شده اند و بنابرین حداکثر هماهنگی را با معماری فضای مدرن ایجاد میکنند. قابلیت نصب چراغ LED در امتداد هم از زیباترین ایده ی نورهای خطی است.
به طور کلی طول عمر بالا، شار نوری بیشترنسبت به منابع نوری قدیمی، پخش نور مناسب و یکنواخت، بازده نوری بالاتر، انعطاف پذیری و شکل پذیری بالا وقابلیت استفاده در مکانهای مختلف، طیف رنگی متنوع و مصرف انرژی کم از مزایای ال ای دی خطی نسبت به سیستم های سنتی روشنایی میباشد. تمامی این عوامل در محبوبیت این چراغ در میان مصرف کنندگان نقش به سزایی دارند.
انواع چراغ های خطی
از نظر نحوه نصب، چراغ های خطی در دو گروه چراغ خطی روکار و یا چراغ خطی توکار قرار میگیرند.
که هر گروه انواعی دارد برای مثال؛ چراغ های رو کار عمدتا دو نوع چراغ خطی آویزی و چراغ خطی سقفی قرار دارند.
یک نوع دسته بندی دیگر چراغ های خطی دسته بندی بر اساس فریم چراغ است که بر طبق آن، چراغ ها به دوسته لبه دارو بدون لبه و فریم طبقه بندی میشوند.
از چراغ های لبه دار میتوان هم به صورت توکار و هم به صورت روکار آویزی استفاده کرد ولی چراغ های بدون لبه معمولا در حالت توکار نصب و استفاده میشوند .
در ادامه با ما همراه باشید تا هریک از انواع LED خطی را به شما معرفی کنیم.
چراغ خطی روکار
از چراغ های روکار در مواقعی استفاده میشود که امکان نصب چراغ های توکار وجود نداشته باشد. بنابراین بهترین گزینه برای نورپردازی فضاهایی است که سقف آن از قبل اجرا شده و امکان تغییر وجود ندارد.
برای نصب این مدل نیازی به وجود سقف کاذب مثل کناف و یا ایجاد حفره و برش یا شکاف دادن سطح نیست.
از مزایای آن میتوان به امکان نصب راحتتر نسبت به نوع توکار اشاره کرد.
از ویژگی های ظاهری چراغ های نصب رو کار این است که بدنه و یا فریم چراغ ها نمایان است.
خوب است بدانید که این دسته ازچراغ های لاینی به صورت رو کار در سقف و دیوارهای مختلف از جنس سنگ، چوب و… قابل نصب است.
این چراغ ها در رنگ ها و طرح های متنوعی ارائه میشوند و میتوانید بدنه چراغ را متناسب با طراحی داخلی و سبک دکوراسیون محل مورد نظر خود انتخاب کنید.
چراغ خطی آویزی
چراغ خطی آویزی برای محل هایی که سقف بلندتری دارند مناسب تراست چون به صورت معلق از سقف آویزان میشود و
باعث کاهش فاصله سقف تا کف اتاق میشود.
بسیار واضح است که در مکان هایی با سقف بلند برای تامین نور کافی محیط نیاز به چراغ های بیشتری داریم، بنابراین با استفاده از چراغ های آویز میتوان فاصله سقف تا کف را کاهش داد و تعداد چراغ های کمتری استفاده کرد.در نتیجه درکاهش هزینه ها و مصرف انرژی کمک شایانی میکند.
از مزیت های چراغ خطی آویز امکان باز کردن آنها از محل قبلی و نصب در جایی دیگر است.
با استفاده از چراغ های آویز میتوان فضای مدرن تری ایجاد کرد. و معمولا در محیط هایی با سبک معماری مینیمال، از این نوع چراغ ها استفاده میشود.
این چراغ ها تابش پرنورتری ایجاد میکنند .بهترین فضای مورد استفاده از این نوع چراغ ها وقتی است که نیاز داریم منبع نور به سوژه مورد نظر نزدیک باشد مثلا: میز کار، بالای میز غذاخوری ،بالای جزیره آشپزخانه و …
از دیگر کاربردهای آن میتوان به نورپردازی اتاق منفرانس، نورپردازی رستوران ها و کافه ها، لابی هتل ها و …. اشاره کرد.
از چراغ های محبوب روشنایی مدرن است که با توجه به سلیقه و نوع طراحی محیط میتوان در سقف، کف، یا دیوار نصب کرد.
در این نوع بدنه و فریم چراغ کاملا داخل شیار قرار دارد و قابل رویت نیست و فقط نوری که از چراغ ساطع میشود نمایان است.
به عبارت بهتر نور و محل نصب هم سطح هستند
این چراغ ها برای مکان هایی که دارای سقف کاذب اند و امکان ایجاد حفره در سقف وجود دارد مورد استفاده قرار میگیرند.در ساخت این سقف ها ابتدا شیارهایی متناسب با ابعاد چراغ ایجاد میکنند و سپس چراغ را داخل آن نصب میشود.
استفاده از چراغ خطی نصب توکار باعث افزایش جذابیت بصری و زیبا و به روزشدن محل مورد نظر میشود.
چراغ دفنی خطی
یکی از انواع چراغ خطی توکار چراغ خطی دفنی است که امروزه به دلیل ساختار سفارشی سازی این محصول بسیار مورد توجه قرار گرفته است.
این نوع از چراغ خطی بیشتر در فضاهای بیرونی ساختمان ها مورد استفاده قرار میگیرد.
از مهم ترین خصوصیاتی که چراغ خطی دفنی باید داشته باشد، مقاومت و استحکام بالا در برابرفشار یا ضربه های فیزیکی، رطوبت ، گرد و غبار است.
زیرا این چراغ ها معمولا در کف نصب میشوند وبه دلیل عبور اشخاص یا وسایل نقلیه از روی آنها ضربه پذیر هستند.
از چراغ خطی دفنی میتوان برای روشنایی عمومی، روشنایی راهروها و پارکینگ ها، کف حیاط و استخر کف محوطه آپارتمان استفاده کرد.
موارد استفاده از چراغ خطی
چراغ های خطی LED امروزه در فضاهای مختلف و با کاربری های گوناگون مورد استفاده قرار میگیرند. که هر کدام از انواع ان بسته به کاربری و محل استفاده به صورت سفارشی طراحی و تولید میشوند.
با توجه به اینکه امروزه معماری داخلی و خارجی اکثر ساختمان ها از سبک مینیمال و مدرن پیروی میکند؛ استفاده از چراغ های خطی در نورپردازی و روشنایی ساختمان ها کاربرد گسترده ای پیدا کرده است.
نورپردازی خطی فضاهای مدرن را منظم تر و زیبا تر نشان میدهند. با استفاده از چراغ های خطی میتوانید به نورپردازی اصولی فضاهای مختلف بپردازید.هم به صورت منبع اصلی و هم به صورت دکوراتیو:
از چراغ های خطی در نورپردازی نمای ساختمان، سقف ساختمان مسکونی، اعم از سقف سالن، سقف آشپزخانه، سقف اتاق خواب، سقف سرویس های بهداشتی، سقف راهروها، نورپردازی فروشگاه ها، سقف و دیوارمراکز تجاری، پاساژها، پارکینگ ها، کف محوطه آپارتمان، پله ها، سقف ساختمانهای اداری، اتاق کنفرانس و سمینار، دفترکار، استودیو هنری، اماکن عمومی مثل رستوران ها و کافه ها، لابی هتل ها و … استفاده میشود.
بنابراین طراح پروژه میتواند با انواع چراغ خطی، نورپردازی ها و طراحی های مختلفی را ایجاد کند.
قبل از خرید چراغ خطی به چه نکاتی توجه کنیم :
امروزه روشنایی و نورپردازی محیط ، نقش مهمی در روزمرگی ما دارد. تقریبا انجام همه ی کارهای روزمره به نور و روشنایی مناسب احتیاج دارد. بنابراین لازم است میزان روشنایی با محیط کاربری مطابقت داشته باشد تا اختلالی در روند امور صورت نگیرد.
به دلیل اینکه تاکنون انواع مختلفی از چراغ خطی طراحی و تولید شده است، کافی است با انتخاب درست این چراغها روشنایی مطلوبی به فضا ببخشید.
۱ . چراغ های خطی در ابعاد مختلفی موجود میباشند. باید توجه داشته باشیم که قبل از هر اقدامی مشخصات فنی و همچنین ابعاد دقیق آن را از تولیدکننده دریافت کنیم و طبق آن طراحی پروژه را پیش ببریم.
. ۲اگر ساختمان دارای سقف کاذب باشد میتوان از نوع توکار و اگر امکان نصب و ایجاد حفره در داخل سقف وجود نداشته باشد میتوان به صورت روکار یا آویز از آنها بهره برداری لازم را انجام داد. قبل از خرید مدل توکار باید به این نکته توجه کرد که امکان نصب آنها به صورت توکار در سقفهای معمولی و یا سقف های کاذب وجود داشته باشد
۳ .چراغ های روکار هزینه نصب کمتری دارند بنابراین اگر قصد بازسازی و یا تغییر در سقف و دیوارهای دکوراسیون منزل یا محل کار خود را دارید از چراغ های روکار استفاده کنید. در این صورت هزینه ها به طور چشمگیری کاهش میابد.
۴ . یکی از نکاتی که در استفاده از چراغ های آویز باید به آن دقت کرد ارتفاع سقف است. معمولا از این چراغ ها در مکان هایی استفاده میشود که فاصله سقف تا کف زیاد است. پس هنگام خرید چراغ روکار آویز به ارتفاع سقف توجه کنید.
۵ . چراغ خطی فضای خارجی باید شدت روشنایی و استحکام بالاتری داشته باشد. بنابراین بهتر است از چراغ خطی دفنی استفاده شود.
۶ . اگر قصد جابهجایی و تغییر مکان دارید از چراغ های آویز استفاده کنید. در این صورت نیاز به هزینه کردن و خرید چراغ جدید نیست.
۷ . به کانسپت معماری محیط توجه کنید و در نظر داشته باشید که ال ای دی خطی برای سبک دکوراسیون مدرن و مینیمال مناسب اند.
۸ . میزان پرتاب نور در چراغ های خطی به تعداد LED های به کاررفته در آن ها بستگی دارد LED های خطی معمولا تا محیط ۸ متری اطراف خود را میتوانند روشن کنند. پس قبل از اجرای پروژه حنما شدت روشنایی مورد نیاز محیط را اندازه گیری کنید.
۹ . به منبع نوری چراغ توجه کنید. استفاده از لامپهای ال ای دی در این چراغها جدا از مصرف کم انرژی و صرفه جویی در هزینهها، طیف رنگ متنوعی را نیز در اختیار طراحان نورپردازی قرار میدهد
در انتخاب چراغ های خطی باید به نکات مختلفی توجه کرد از جمله : نوع منبع نور، بدنه چراغ، سایز چراغ، روش نصب، گارانتی و خدمات پس از فروش و…
با توجه به شرایط ذکر شده دست نورپرداز در انتخاب چراغ ال ای دی مناسب در میان چراغهای خطی باز است و فقط کافیست با توجه به نقشه روشنایی محل شار مورد نیاز را اندازه گیری کند تا با انواع چراغ خطی نورپردازی ایده آل را انجام دهد.