پروژکتور LED و نورپردازی دیوار (قسمت اول)
پروژکتور LED ، یکی از ابزار هایی است که برای نورپردازی دیوار به کار می رود. نورپردازی دیوار باید به گونه ای انجام شود که از نظر ظاهری، هماهنگی خود را با نورپردازی نما و طرح کلی نورپردازی حفظ نماید. دیوار های طولانی و دیواره های جانبی هر ساختمان، یکی از اصلی ترین سوژه ها برای روشنایی و نورپردازی هستند. شاید بتوان گفت که بعد از نورپرداری نما، نورپردازی دیوار اهمیت ویژه ای می یابد.
.
نورپردازی دیوار باید تکمیل کننده نورپردازی نما و نورپردازی فضای سبز باشد.
دیوار یکی از سوژه هایی است که از انواع چراغ ال ای دی می توان برای نورپردازی آن استفاده نمود. این موضوع باعث شده است که طراح نور و دکوراسیون، برای نورپردازی دیوار گزینه های مختلفی داشته باشد. برای این کار می توان از تجهیزات مختلفی مانند چراغ دفنی، پروژکتور ال ای دی، والواشر و جت لایت استفاده نمود. البته تجهیزات نامبرده، پرکاربرد ترین تجهیزات برای نورپردازی دیوار است و علاوه بر آنها گزینه های دیگری هم وجود دارد.
شرکت نورنگار اسپادانا در ادامه مجموعه مقالات علمی خود، قصد دارد نکات فنی و علمی نورپردازی دیوار را با استفاده از پروژکتور ال ای دی ، چراغ دفنی و والواشر بررسی نماید. ما این کار را با مقالاتی جداگانه انجام می دهیم اما در این مقاله قصد داریم به تکنیک های نورپردازی دیوار با استفاده از پروژکتور ال ای دی بپردازیم.
.
پروژکتور LED با سه روش می تواند برای نورپردازی دیوار به کار گرفته شود.
ابتدا این سه روش را معرفی می کنیم؛ سپس به بررسی هرکدام از آنها می پردازیم.
روش اول، استفاده از تیر های روشنایی است. تیر روشنایی که در بسیاری از پروژه های نورپردازی به همراه پروژکتور ال ای دی به کار می رود ، برای نورپردازی دیوار هم کاربرد دارد.
روش دوم، نصب کردن دستک پروژکتور LED به دیوار می باشد. در این شیوه، پروژکتور به وسیله رولپلاک و یا رولبولت به دیوار نصب شده و در جای خود فیکس می شود.
روش سوم، استفاده از پایه های نگهدارنده گروهی برای نصب یک گروه از پروژکتور ال ای دی است. این پایه ها می توانند بسته به ظرفیت خود، بین 4 تا 15 عدد پروژکتور ال ای دی با ابعاد بزرگ را در خود جای دهند.
.
نورپردازی دیوار با روش اول: پروژکتور ال ای دی و تیر روشنایی
پروژکتور ال ای دی را در بسیاری از معابر عمومی و پارک ها دیده ایم که بر روی تیر روشنایی نصب شده و نور محیط را تامین می کند. برای نورپردازی دیوار با پروژکتور ال ای دی، می توان از تیر روشنایی استفاده کرد.
در حقیقت، به هر سازه عمودی، که قابلیت نصب چراغ برق داشته باشد، تیر روشنایی می گوییم. تیر روشنایی می تواند ارتفاع کوتاه نیم متری داشته باشد یا اینکه در ارتفاع های 2.5 تا 9 متر ساخته شود. به تیرهای روشنایی بسیار بلند (15 تا 40 متر) برج نور می گویند که قابلیت تحمل وزن تعداد زیادی از پروژکتور LED یا پروژکتور متال هالید را دارد. در سناریو های زیر می توانیم از تیر روشنایی برای نورپردازی دیوار استفاده کنیم:
1- نورپردازی دیوارهای بزرگی که به راحتی در دسترس نیستند و مجبوریم از فاصله ی زیاد و از پاییندست، به آنها نور بتابانیم. در این موارد معمولا هیچ بنا و سازه ی مرتفعی هم در دسترس نداریم. شرکت نورنگار اسپادانا، در پروژه دیواره های رنگی خیابان آبشار اصفهان ، برای نورپردازی یکی از دیوار ها ، از تکنیک نورپردازی با تیر روشنایی استفاده کرده است. جالب است بدانید که در این پروژه، تیر های روشنایی ، شصت متر از دیوار فاصله دارند.
2- نورپردازی قسمتی از دیوار هایی که در مجاورت فضای سبز قرار دارند. اگر در یک پروژه نورپردازی فضای سبز ، بخواهید بخشی از دیوار مجاور را هم نورپردازی کنید؛ این کار را می توان با استفاده از همان تیر روشنایی که در فضای سبز وجود دارد انجام دهید.
3- نورپردازی ترکیبی: فرض کنید یک دیواره سی متری با ارتفاع 3 متر داریم که باید نورپردازی شود. در قسمتی از باغ، می توانیم از تیر روشنایی کمک بگیریم، در قسمتی از پروژکتور های نصب شده بر روی بنای عمارت و در قسمتهای دیگر، از انواع دیگر تجهیزات ال ای دی.
4- نورپردازی دیوار های بزرگی که بنر تبلیغاتی روی آن نصب شده است و نیاز به روشنایی دارد. نکته مهم در این روش، هماهنگی طراح نورپردازی با معمار و طراح نما است. طراح ساختمان و یا معمار شهر ، باید در مورد رنگ تیر و محدوده ارتفاع آن نظر بدهد تا هماهنگی ابعادی و رنگی محیط نورپردازی ، حفظ شود. نمونه ای از این نوع پروژه را می توانید در نورپردازی بنرهای تبلیغاتی سیتی سنتر اصفهان که بر روی دیوار های بزرگ ساختمان نصب شده اند، مشاهده کنید.
5- در شرایطی که میخواهیم به منظور جلوگیری از دزدیده شدن منبع نور، آنرا در ارتفاع بالا نصب کنیم. نصب پروژکتور LED در ارتفاع بالا ، مانع از دسترسی راحت و دزدیدن آسان می شود.
.
در نورپردازی دیوار با تیر روشنایی باید زاویه پخش نور پروژکتور ال ای دی را به دقت محاسبه کنیم.
پروژکتور ال ای دی و پروژکتور پاور ال ای دی ، قابلیت تنظیم زاویه پخش نور را دارند. به این ترتیب، طراح نورپردازی، از اتلاف نور جلوگیری میکند. در روش تیر روشنایی هم باید زاویه پخش نور پروژکتور های ال ای دی که بر روی تیر های مختلف نصب می شود به دقت محاسبه شود تا نور دریافتی دقیق و دلنشین باشد. حتی ممکن است بنا به صلاحدید طراح نورپردازی یا دیزاینر ، چند پروژکتور LED با پخش نور متفاوت را روی هرتیر نصب کنند. با این تکنیک، پروژکتور های با پخش نور بیشتر، فاصله دور تر را روشن می کنند و پروژکتور های جمع تر، فواصل کوتاه تر را نورپردازی می کنند.
موضوع این مقاله ، کاربردهای پروژکتور LED در نورپردازی دیوار بود. در این مقاله با روش تیر روشنایی آشنا شدیم و در مقاله بعدی ، دو روش نصب پروژکتور ال ای دی با دستک به دیوار و استفاده از پایه های نگه دارنده گروهی را بررسی می کنیم. در سلسله مقالات دانش نورپردازی ، با گروه تولیدی و نورپردازی نورنگار اسپادانا همراه باشید.
نورپردازی حرفه ای را با نورنگار تجربه کنید.
گروه نورنگار ، یکی از تولیدکنندگان پروژکتور LED ضد آب IP65 در ایران است. برای دیدن ویترین محصولات ما می توانید اینجا کلیک کنید. ما علاوه بر تولید تجهیزات نورپردازی، در زمینه مشاوره و طراحی هم فعالیت می کنیم. در صورت تمایل می توانید با شماره تلفنهایی که در پایین صفحه درج شده، تماس بگیرید.
.
مطالب مرتبط:
.
مقاله پروژکتور LED و نورپردازی دیوار (قسمت دوم)