مقایسه ی دو نوع چراغ آبنما ( استخری ): چراغ آبنما رزینی و چراغ آبنمای هوا خنک
مقاومت چراغ استخری در برابر آب، درجه ی IP و اثر انبساط و انقباض:
در چراغ آبنما هواخنک، سطح شیشه و بدنه چراغ آبنما، توسط یک واشر سیلیکون فشرده شده، آب بندی شده است. پیچ های استیل درب چراغ آبنما یا( چراغ استخری )، وظیفه ی ایجاد این فشار را بر عهده دارند. به دلیل انعطاف بالای واشرِ سیلیکونی و حالت نرم و دنبه ای مانندِ آن، این آب بندی با کیفیتی بسیار خوب انجام می گیرد.
این در حالیست که سیستم آب بندی در چراغ های استخری رزینی فقط با محصور شدن مدار زیر رزین اجام گرفته و هیچ گونه فشاری جهت آب بندی نداریم. رزین ها حالت خشک و غیر منعطف دارند و به علت سطح تماس زیاد با چراغ پس از مدتی فرسوده میگردند و آب به داخل چراغ ال ای دی نفوذ میکند.
چرا با گذر زمان، چراغ استخری رزینی، آب بندی خود را از دست میدهد؟
بدنه ی آلومینیمی چراغ آبنما، بر اثر گرمای ال ای دی ها گرم می شود و در تماس با آب فواره یا آبنما سرد می شود که این اختلاف دمایی پی در پی باعث انقباض و انبساط می گردد. این اثر با تابش نور گرم آفتاب در تابستان و هوای برفی و سرد زمستان به اوج خود می رسد. اگر سیستم آب بندی چراغ استخری یا چراغ آبنما، یک سیستم منعطف باشد، به خوبی از پس انبساط و انقباض ها بر خواهد آمد.
در چراغ آبنمای هوا خنک، فشار پیچ ها مانع از تغییر سطح آب بندی می شود، اما در چراغ های رزینی، به تدریج بر اثر سرما و گرما، جدار رزینی چراغ از بدنه جدا شده و آب به داخل چراغ LED نفوذ می کند.
درجه ی IP معیاری از مقاومت اجسام در برابر نفوذ آب و گرد و غبار است. این استاندارد برای چراغ استخری یا چراغ آبنمایی باید برابر IP68 باشد که بیشترین درجه مقاومت است. برای اطلاع بیشتر از انواع درجه های IP و استاندارد های ضد آب، به این مقاله مراجعه نمایید.
دفع گرما در چراغ آبنما:
در چراغ های استخری رزینی، به علت اینکه کل سطح مدار ال ای دی توسط رزین محصور شده است، گرمای داخل چراغ به دام می افتد و رزین ها اثر عایق حرارتی را ایجاد می کنند. در صورتی که چراغ رزینی، غرق آب نشده باشد و بالای سطح آب روی فواره نصب گردیده باشد، این گرما به تدریج باعث کاهش طول عمر چراغ ال ای دی در طولانی مدت خواهد شد. البته در صورتی که چراغ آبنما رزینی در تماس با آب باشد این مشکل رفع می گردد. در چراغ آبنمای هواخنک، محدوده ی داخلی مدار با هوا احاطه شده است که نسبت به رزین ضریب انتقال حرارت بیشتری دارد.
مقاومت چراغ استخری یا( چراغ آبنما ) در برابر نور خورشید:
نورخورشید و تابش پیاپی آن، باعث ایجاد تنش دمایی و فرسودگی خیلی از دستگاه ها می گردد. از خودروهای پارک شده در گوشه خیابان تا چراغ های راهنمایی رانندگی و نمای ساختمان ها، همگی در برابر نور خورشید آسیب پذیرند. در این میان، چراغ رزینی پس از گذر 12 تا 18 ماه، حالت شفاف خود را از دست داده و کدر رنگ می گردد. رنگ رزین به تدریج رو به زردی می رود و نور ال ای دی ها به سختی از آن عبور می کند. همچنین رزین بر اثر مجاورت نور خورشید، تُرد می شود و از زیر چراغ بالا میزند و آب بندی چراغ به کلی از بین می رود.
مقاومت چراغ آبنما در برابر آب های عمیق:
فشار آب با افزایش عمق آن افزایش می یابد و در اعماق نیم متری تا دو متری استفاده از چراغ آبنما رزینی غیر ممکن و نفوذ پذیر است. این در حالیست که بنابر نکات ذکر شده، به راحتی می توان از چراغ آبنمای هواخنک استفاده نمود.
چرا با وجود این مزایای چراغ استخریِ پیچ دار، تولید کنندگان به سمت تولید چراغ استخری رزینی می روند؟
مراحل طراحی چراغ آبنمای رزینی بسیار ساده تر از چراغ ال ای دی هواخنک می باشد و چون احتیاج به درب شیشه ای، واشر مرغوب، قاب استیل و پیچ های استیل ندارد، بسیار ارزان تر تمام می شود. از طرفی مراحل مونتاژِ راحت تری دارد و پس از اتمام مونتاژ قطعات، مقداری رزین روی آن می ریزند و پس از چند ساعت رزین ها خشک شده و آماده است!
اینجا به مثل معروف ایرانی ها می رسیم که آورده اند: ((هرچقدر پول بدی، آش می خوری!))
برای اطلاعات بیشتر از انواع چراغ استخری و آبنمایی نورنگار، به ویترین محصولات مراجعه نمایید.