تفاوت پروژکتور ال ای دی و پروژکتور سدیم یا پروژکتور متال هالید در چه مواردی است؟
تفاوت پروژکتور ال ای دی چیست که تا این اندازه محبوبیت یافته است؟! پروژکتور ال ای دی یکی از به صرفه ترین و بهترین جایگزین ها برای پروژکتور های نسل قبلی است. بنابر تجربه ما در صنعت نورپردازی، ویژگی هایی چون تنوع رنگ و مصرف برق بسیار کم، مهترین عوامل استقبال از این محصول بوده است. برای درک عمیق مزیت های پروژکتور ال ای دی نسبت به پروژکتور متال هالید و پروژکتور سدیم ، در این مقاله با ما همراه باشید.
برای درک تفاوت پروژکتور ال ای دی می خواهیم مختصری از تاریخچه آن را مرور کنیم.
علوم معماری و دکوراسیون به تدریج تکامل یافتند و طراحی بناها، ساختمان ها، محوطه ها و فضای سبز، بهینه تر و کاربردی تر شد. نحوه ی تامین نور در اماکن مختلف که به استفاده از لامپ های رشته ای و ساده محدود شده بود، پاسخ گوی حجم نور مورد نیاز نبود. بنابراین پروژکتور ساخته شد و روشنایی به یک علم جدید تبدیل گشت.
مهندسان با استفاده از بازتاب نور و ساخت کاسه چراغ، توانستند علاوه بر استفاده ی بهینه تر از مقادیر نور اتلافی، جهت پخش نور را نیز تنظیم نمایند. رفته رفته تکنولوژی ساخت لامپ ها دستخوش تغییر شد و لامپ های متال هالید و بخار سدیم به بازار عرضه شدند. حال مقدار نور مورد نیاز برای هر محوطه به راحتی قابل تامین بود.
رفته رفته با گران تر شدن منابع انرژی و بالا رفتن قیمت برق مصرفی، چالش جدیدی بوجود آمد. باید تجهیزاتی طراحی می شدند که علاوه بر تامین نور مطلوب، مصرف برق پایین تری داشته باشند. نهایتا با انجام تحقیقات گسترده روی نیمه هادی ها و دیود ها، LED (Light Emitting Diod) کشف شد.
ال ای دی ها با سرعت زیادی پیشرفت کرده و بهینه سازی شدند. پروژکتور LED با مصرف بسیار پایین تر از سایر چراغ های ساخته شده به دست بشر، به بازار روانه شد و با استقبال زیادی روبرو شد. در این فرصت به بررسی تفاوت های پروژکتور ال ای دی با سیستم های پرمصرف قبلی می پردازیم.
تفاوت پروژکتور ال ای دی در کدام موارد است؟
در اینجا از ویژگی های پروژکتور ال ای دی خواهیم گفت و تفاوت پروژکتور ال ای دی با سایر پروژکتور ها را مورد بررسی قرار خواهیم داد. همانطور که قبلا هم گفتیم ال ای دی ها کم مصرف و حساس اند و اگر یک پروژکتور LED خوب خریداری کنید سالیان سال برای شما کار میکند. اگر بخواهیم به صورت دقیق تفاوت پروژکتور ال ای دی با دیگر محصولات را مرورکنیم به دسته بندی زیر می رسیم:
میزان مصرف انرژی پروژکتور ال ای دی
کم ترین مصرف انرژی الکتریکی در میان انواع پروژکتور ها، متعلق به پروژکتور ال ای دی است و در عین حال راندمان بالایی دارد. بازدهی این نوع از پروژکتور ها بین ۳ تا ۴ برابر انواع دیگر پروژکتور ها می باشد.
هزینه ی برق مصرفی پروژکتور LED
لامپ ال ای دی و پروژکتور ال ای دی بسیار کم مصرف بوده و حدودا در بازه ی زمانی ۱ تا ۲٫۵ سال، هزینه ی خریداری و نصب خود را در اختلاف برق مصرفی جبران خواهند کرد.
طول عمر پروژکتور ال ای دی
طول عمر پروژکتور ال ای دی بسته به شرایط آب و هوایی، کیفیت شبکه ی برق و ساعات روشنایی آن در طول روز، بین ۴ تا ۷ سال می باشد. در صورتی که این نوع پروژکتور به صورت درستی طراحی و ساخته شده باشد فقط ۱۰ درصد از نور خود را ظرف ۳ سال از دست می دهد.
رنگبندی در پروژکتور LED
پروژکتور LED ، تمامی طیف رنگی را شامل می گردد و در انواع رنگها تولید می شود. جهت روشنایی محوطه ها می توان از رنگهای ( سفید یخی، سفید طبیعی، سفید گرم و رنگ زرد) استفاده نمود. جهت نورپردازی می توان از انواع رنگبندی تک رنگ و مالتی کالر (پروژکتور RGB) استفاده نمود.
انواع پروژکتور ال ای دی
پروژکتور هایی که جهت روشنایی و نورپردازی فضای خارج از ساختمان استفاده می گردند در چهار دسته ی اصلی قرار می گیرند. ۱- چراغ دفنی ال ای دی : از آن جهت نورپردازی انواع درخت، بوته کنار گذر معابر و فضای سبز استفاده می گردد. همچنین نورپردازی انواع دیوار ها و ستون ها با نوری هاله ای و زیبا، می توان از چراغ دفنی استفاده نمود. مهم ترین مزیت استفاده از چراغ دفنی، استتار منبع نور می باشد. ۲- چراغ آبنما : به دلیل مقاومت در برابر آب، از آن جهت نورپردازی آبنما ها، استخر ها و آبشار ها استفاده می گردد. ۳- والواشر : پروژکتور هایی خطی می باشند که از آنها برای نورپردازی انواع نما، دیوار و ستون استفاده می گردد. اصلی ترین مزیت استفاده از والواشر این است که نوری یکنواخت با سایه روشن هایی دلچسب بر روی نما جلوه می نماید. ۴- پروژکتور ال ای دی: بهترین انتخاب برای روشنایی محوطه ها و فضای سبز می باشد. برای روشنایی از پروژکتور LED تک رنگ و جهت نورپردازی می توان از پروژکتور های رنگی تک رنگ و پروژکتور آرجی بی استفاده نمود.
بررسی قابلیت پخش بهینه ی نور بر روی سوژه
یکی از مهمترین موارد تفاوت پروژکتور ال ای دی با نسل قدیم پروژکتور ها، تاباندن حجم زیادی از نور تولید شده به سوژه است. این پروژکتور ها به علت حرارت کمی که تولید می کنند قابلیت نصب لنز بر روی LED را دارند. این کار باعث می گردد پخش نور پروژکتور ال ای دی به صورت سفارشی و متناسب با شرایط نصب تنظیم گردد. همچنین به علت طراحی ساختاری آنها ( وجود یک سطح کوچک به عنوان منبع نوری) میزان نور اتلافی بسیار کم می باشد. وجود ویژگی های بالا سبب شده پروژکتور LED برای نورپردازی هر سوژه ای در هر فاصله ای مناسب باشد و در عین بازده نوری بالا، جهت گیری بسیار دقیقی در پخش نور داشته باشد.
زمان راه اندازی: زمان راه اندازی پروژکتور LED بسیار سریع ( ۰٫۵ تا ۲ ثانیه ) می باشد.
پروژکتور متال هالید و پروژکتور سدیم چه ویژگی هایی دارند؟ تفاوت پروژکتور ال ای دی با آنها در چیست؟
پروژکتور متال و سدیم از رایج ترین و قدیمی ترین انواع پروژکتور ها هستند که البته سالهای گذشته شاهد بودیم به سرعت تعویض شدند و پروژکتورهای LED جای آنها را پر کرد. اگر بخواهیم ویژگی های این محصولات را مرور کنیم به دسته بندی زیر می رسیم:
میزان مصرف پروژکتور سدیم و متال
این پروژکتور ها بیشترِ انرژی برق مصرفی خود را به گرما تبدیل می کنند و مقدار کمی را به نور تبدیل می نمایند. بنابراین راندمان آنها نسبت به نوع ال ای دی بسیار پایین تر است. رنج مصرف انواع متداول این پروژکتور ها بین ۲۵۰ تا ۱۰۰۰ وات می باشد که نسبتا بالاست.
هزینه ی برق مصرفی پروژکتور متال و سدیم
با توجه به گرانتر شدن هزینه برق و مصرف بسیار زیاد پروژکتور بخار سدیم و پروژکتور متال هالید، شاهد استقبال روز افزون از پروژکتورهای ال ای دی هستیم. در صورت محاسبه ی درست و جایگزینی پروژکتور ال ای دی با پروژکتور های پرمصرف، هزینه ی برق ناشی از روشنایی به یک سوم تا یک پنجم خواهد رسید. در حقیقت مهمترین تفاوت پروژکتور ال ای دی با پروژکتور متال در مصرف بسیار پایین آن می باشد.
طول عمر پروژکتور سدیم
طول عمر در این پروژکتور ها بین ۱ تا ۲ سال است. این زمان به توان مصرفی، تکنولوژی ساخت، ساعات روشنایی در طول شبانه روز و شرایط آب و هوایی بستگی دارد.
رنگبندی پروژکتور سدیم
معمولا این پروژکتور ها در انواع رنگهای سفید یخی و زرد وجود دارند و برخی از انواع آنها در رنگهای ثابت دیگر به فروش می رسد. این نوع پروژکتور، مدل آر جی بی ندارد.
انواع پروژکتور سدیم
پروژکتور بخار سدیم و پروژکتور متال هالید از انواع متداول پروژکتور های پر مصرف موجود در بازار می باشند. این پروژکتور ها معمولا در توان های مصرفی ۲۵۰ وات، ۴۰۰ وات و ۱۰۰۰ وات در بازار یافت می شوند. در حقیقت تفاوت پروژکتور ال ای دی با پروژکتور متال و سدیم در مدل بندی های بیشتر و رنگبندی های بیشتر هم هست.
بررسی قابلیت پخش بهینه ی نور بر روی سوژه
به علت سطح مقطع زیاد چراغ، حرارت بسیار بالایی که در این پروژکتورها تولید میگردد و قرارگرفتن نیمی از منبع نور در حالت پشت به سوژه، راندمان نوری آن ها پایین می باشد و هدر رفت نور در آنها زیاد است. برخی از انواع این پروژکتور ها نور را در حالت پخش با زاویه ۱۸۰ درجه منتشر میکنند و قابلیت روشن کردن یک سوژه خاص را ندارند. در انواع کاسه چراغ دار، جهت گیری پخش نور کمی بهتر از حالت قبل می باشد.
زمان راه اندازی: زمان راه اندازی و رسیدن به نورِ کامل در پروژکتور متال هالید و بخار سدیم، بسته به نوع، توان مصرفی و کیفیت ساخت بین (۱ تا ۱۰ دقیقه) می باشد.بالا بودن زمان راه اندازی این نوع پروژکتور سبب ناهماهنگی هایی در قسمت روشنایی مجموعه ها می باشد.
شرکت فنی مهندسی نورنگار اسپادانا تولید کننده انواع پروژکتور ال ای دی
در این مقاله به بررسی تفاوت پروژکتور ال ای دی با دیگر پروژکتور ها پرداختیم. شرکت نورنگار اسپادانا یکی از قدیمی ترین سازندگان پروژکتور ال ای دی در ایران می باشد. ما محصولات متنوعی داریم. جهت مشاهده ی انواع محصولات روشنایی و نورپردازی شرکت نورنگار ، اینجا کلیک نمایید.
همچنین می توانید جهت اطلاعات بیشتر و مشاوره فنی با شماره ی ۰۹۱۳۲۱۶۴۱۰۸ (شاهرضایی) تماس حاصل فرمایید.