برج نور چیست؟
برج نور یا برج روشنایی ، یک سازه آهنی چند ضلعی و بسیار مرتفع است که برای روشنایی محوطه های بزرگ به کار می رود. ارتفاع برج نور بسته به نوع کاربری حداکثر تا ۳۰ متر هم می رسد و سازه آهنی آن یک استوانه چند وجهی بین (۶ تا ۱۶ ضلع) می باشد. برج نوری یا دکل روشنایی برای روشن نمودن مکان و محوطه های ناهموار و غیر قابل دسترس که شرایط آب و هوایی نا مطلوبی دارند هم به کار می رود. برج نور اصولا برای دریافت شدت نور مناسب برای فضاهای پر مساحت به کار می رود. در این مقاله از مقالات نورنگار قصد داریم بیشتر با برج نور و خصوصیات آن آشنا شویم. از اینکه با ما همراه هستید، متشکریم.
برج نوری یا دکل روشنایی مرتفع در چه مکان هایی بیشترین کاربرد را دارد؟
پالایشگاه ها، پارکینگ های سرباز و بزرگ، محوطه بیرونی فرودگاه ها، پارک های جنگلی، استادیم ها، پادگان ها و سایتهای صنعتی و نظامی از مهمترین محل هایی هستند که استفاده از دکل روشنایی یا برج نور در آنها رایج است.
اهمیت برج نوری زمانی بیشتر می شود که پروژه های طولانی مدت و طاقت فرسا در حال اجرا هستند. بسیاری از مدیران پروژه می دانند که چنین پروژه هایی به کار چند شیفت شبانه روزی نیاز دارد و طبیعتا برای کار در شب به هوشیاری کامل و نور مناسب نیاز داریم. برج نور برای روشنایی محوطه های پروژه ای این چنینی بسیار کارآمد می باشد.
استفاده از برج نور برای مجموعه هایی که فعالیتشان در شب هم ادامه دارد…
نکته جالب دیگر که کاربرد استفاده از دکل روشنایی مرتفع یا برج نوری را به ما یادآور می شود، کوتاه بودن طول روز در فصل سرما می باشد. در نیمه دوم سال که ساعات روشنایی خورشید بسیار کم می شود بسیاری از کسب و کار ها و سازمان ها باید فعالیت خود را تا ساعات ۱۰ شب و حتی دیرتر ادامه دهند. برای چنین سازمانهایی (اگر محوطه بزرگ داشته باشند) استفاده از برج نور بهترین گزینه برای تامین روشنایی محیط می باشد.
برای طراحی برج نور و ساخت آن باید به چه نکاتی توجه داشته باشیم؟
برج روشنایی مدل های مختلفی دارد. دکل روشنایی تلسکوپی یک براکت مخصوص در بالای خود دارد که قابلیت نگه داری تعدادی پروژکتور برج نور (حداکثر ۳۶ عدد) را دارد. اما نوع طراحی دکل روشنایی و برج نوری به نکات اقلیمی و علمی مختلفی بستگی دارد. برخی از این نکات عبارتند از:
– مقدار شار نوری که برای پروژه نورپردازی احتیاج داریم.
– میزان پایبندی به مقررات و استاندارد های نورپردازی
– ارتفاع استاندارد سازه ها در محل مورد نظر با توجه به شرایط زمین شناسی و جنس و مقاومت خاک
– سرعت وزش باد در منطقه پروژه
– وزن دکل روشنایی و امکان ایجاد یک فونداسیون مناسب (بستر استاندارد بتن آرمه که برای تحمل وزن برج نور در نظر گرفته می شود)
– سابقه زلزله و سیل و سایر حوادث فاجعه بار طبیعی در محل پروژه
– نوع پروژکتور های برج نور
نکات بالا تنها قسمتی از مهمترین نکاتی هستند که شرکت های حرفه ای پیمانکار، برای محاسبات برج نوری در نظر می گیرند.
رابطه برج نوری و احساس امنیت
دکل روشنایی یا برج نوری، اگر به طور دقیق برای محوطه مورد نظر محاسبه شده باشد، نورمناسبی داشته و باعث بالاتر رفتن ایمنی در محیط کار می شود. استفاده از برج نور همچنین در محوطه های باز که نیاز به نظارت شدید دارند (سایت های نظامی، فرودگاه ها، مجموعه های لوکس و گران قیمت و …) بسیار اهمیت دارد.
افرادی که تاکنون فعالیت های امنیتی داشته اند به خوبی می دانند که نور مناسب برای نظارت شبانه چقدر اهمیت دارد. در حقیقت استفاده از برج نور می تواند به نوعی عامل بازدارنده از سرقت و جنایت تلقی شود. این موضوع یکی از مهمترین مسائل روانشناسی امنیت شهری در محوطه های عمومی بسیار بزرگ هم می باشد.
برج نور یک مزیت مهم نسبت به دیگر سیستم های روشنایی دارد.
برج نور بسیار مرتفع (بین ۱۵ تا ۳۰ متر) می باشد و همین نکته باعث شده که نور آن با زاویه کمی نسبت به خط قائم به اشیاء بتابد و سایه اجسام در زیر آن بسیار کوتاه تر باشد. کوتاه بودن سایه اجسام (مقایسه کنید با تیر های روشنایی ۶ متری یا ۹ متری) یکی از مسائل مهم در روانشناسی امنیت و زیبایی شناسی محیط می باشد.
پروژکتور برج نور و بررسی تکنولوژی های آن
یکی از نکات مهم در محاسبه برج نوری ، نوع پروژکتور های به کار رفته در آن می باشد. برای این منظور باید از پروژکتور هایی استفاده شود که بسیار با کیفیت باشند و طول عمر مناسبی داشته باشند. پروژکتور های یک دکل روشنایی باید توان پرتاب نور بالایی داشته باشند و ترجیحا، نور سفید سرد (یا سفید یخی) داشته باشند تا به خوبی همه چیز را روشن کرده و اشیا زیر آن معلوم باشند.
هر دکل روشنایی مرتفع می تواند ۳۶ عدد پروژکتور را در بالای سر خود نگه دارد. قبلا برای برج نور از تکنولوژی پروژکتور متال هالید و یا بخار سدیمی استفاده می شد. این سیستم ها مصرف برق بسیار بالایی داشتند و با احتساب اینکه در شبانه روز بخواهد ۸ ساعت روشن بمانند باید هر سال، لامپ گازی درون پروژکتور برج نور تعویض می شد. با گذشت زمان و پیشرفت تکنولوژی، LED به بازار آمد و مهندسان پروژکتور برج نور را بر پایه تکنولوژی LED طراحی کردند. استفاده از پروژکتور LED به عنوان پروژکتور برج نور مزیت های زیادی داشت.
مزیت های استفاده از پروژکتور ال ای دی به عنوان پروژکتور برج نور
مهمترین مزیت استفاده از پروژکتور LED در برج نور، مصرف بسیار کم برق و جبران هزینه های خرید پروژکتور می باشد. اگر پروژکتور برج نور از جنس LED باشد و به طور متوسط ۸ ساعت در هر شبانه روز روشن بماند، هزینه های پروژکتور LED پس از مدت ۲۴ ماه به طور کامل جبران می شود!
نکته دیگر اینکه طول عمر پروژکتور برج نور افزایش می یابد (بین ۵ تا ۸ سال). این میزان، به شرایط آب و هوایی، دمای هوا، کیفیت برق شبکه و پارامتر های محیطی دیگر بستگی دارد. زمانی که طول عمر پروژکتور برج نور زیاد می شود، هزینه های تعمیرات و نگه داری کاهش می یابد. دلیل آن هم میزان ساعت کاری افراد متخصص است که اقدام به پایین آوردن براکت برج نور و تعمیرات و نگه داری پروژکتور های برج نوری می کنند. این هزینه به جای آنکه هرساله اتفاق بیافتد، میتواند با انتخاب پروژکتور LED پس از هر ۵ تا ۸ سال پرداخته شود.
دیگر مزیت های LED
اگر بخواهیم مزیت های دیگرِ پروژکتور LED نسبت به پروژکتور متال هالید را بررسی کنیم، این موارد مهم ترین هستند:
– روشنایی سریع (زیر یک ثانیه) در حالی که نوع متال هالید به زمانی بین (۵ تا ۱۰ دقیقه) برای روشن شدن کامل نیاز دارد.
– مصرف برق تا ۶ برابر کاهش می یابد.
– طول عمر به ۵ تا ۸ برابر افزایش می یابد.
– هزینه های تعمیرات و نگه داری به طور قابل توجهی کاهش می یابند.
– با حذف نور زرد رنگ از طیف نور، نزدیک ترین نور به نور خورشید حاصل می شود که بسیار مطلوب است.
– نور LED معمولا خیرگی کمتری نسبت به دیگر تکنولوژی ها دارد.
– شاخص نمود رنگ یا CRI بالا که موجب می شود رنگ اجسام به رنگ واقعی آنها نزدیک تر باشد.
اگر به سایر تفاوت های پروژکتور ال ای دی و پروژکتور متال هالید علاقه دارید می توانید این مقاله از شرکت نورنگار اسپادانا را مطالعه کنید.
پروژکتور برج نور از نوع LED هم تکنولوژی های مختلفی دارد.
جالب است بدانید که بسته به نوع برج نوری و ارتفاع دکل روشنایی، می توانیم از سه تکنولوژی پروژکتور برج نور LED استفاده کنیم. برای برج نوری که ارتفاع بسیار زیادی داشته باشد و نیاز به روشنایی محدود و پرشدت دارد از پروژکتور POWER LED استفاده می شود که لنزهای مخصوص آن اجازه پرتاب نور با زاویه کم و شدت بالا را فراهم می کند. .
برای برج های نوری که فقط گستردگی روشنایی در آنها مطرح است می توانیم از پروژکتور ال ای دی SMD یا پروژکتور ال ای دی COB استفاده کنیم. شرکت نورنگار اسپادانا انواع پروژکتور LED مناسب برای برج نور را تولید می کند که می توانید از طریق این لینک ( انواع پروژکتور ال ای دی ) به آنها دسترسی داشته باشید.
مطالب مرتبط:
روشنایی صنعتی LED چه مزیت هایی دارد؟