پروژکتور LED و انواع آن
قبلا در مورد تفاوت های پروژکتور ال ای دی با پروژکتور های گازی و متال صحبت کردیم. در این مقاله به بررسی انواع پروژکتور ال ای دی می پردازیم. اگرچه چهار پروژکتور LEDبرای نورپردازی وجود دارند ( پروژکتور، والواشر، چراغ دفنی و چراغ آبنما) اما در اینجا منظور از پروژکتور ال ای دی صرفا پروژکتور می باشد.
1-پروژکتور پاور ال ای دی (Hi Power LED Projector)
پروژکتور پاور ال ای دی، یکنواخت ترین پخش نور را در بین پروژکتور ها دارد. به همین دلیل از آن برای روشنایی و نورپردازی انواع نما، دیوار، محوطه های بزرگ و فضای سبز، معابر و سایر اماکن استفاده می کنند.
اصفهان؛ نورپردازی پروژه ی دیواره های رنگی خیابان آبشار (توسط پروژکتور ال ای دی)
نور خروجی این پروژکتور LED، از مجموع چند پاور ال ای دی ایجاد می شود.
یک نمونه پاور ال ای دی با رنگ سفید یخی
ال ای دی های پاور، انواع مختلف و رنگبندی های گوناگونی دارند که این ویژگی، امکان ساخت پروژکتور هایی با رنگ نور دلخواه را فراهم می کند.
در ساختار ال ای دی، یک چیپ (تکه مربعی و کوچک از جنس نیمه هادی) وظیفه ی تبدیل جریان الکتریکی به نور را بر عهده دارد و گرمای ایجاد شده را توسط هیت سینک دفع می نماید.
آناتومی پاور ال ای دی
هر کدام از ال ای دی ها بسته به نوع پروژکتور،(1 یا 3 وات) می باشند که قابلیت نصب لنز به صورت مجزا برای آنها وجود دارد. لنز ها وظیفه ی تنظیم زاویه پخش نور را بر عهده دارند و زاویه ی پخش نور در آنها بین(5 تا 120 درجه) برای هر ال ای دی می باشد. اگر هیچ لنزی بر روی ال ای دی ها نصب نگردد زاویه ی پخش نور، بین(160 تا 175 درجه) خواهد بود.
لنز و قاب لنز؛ در هر پروژکتور ال ای دی بر روی ال ای دی ها مونتاژ می گردد.
چنانچه در مشخصات فنی یک پروژکتور ال ای دی، توان 72 وات و زاویه ی پخشِ 45 درجه ذکر شده باشد، یعنی این پروژکتور 72 عدد ال ای دی 1 وات دارد که تمام ال ای دی های آن لنز 45 درجه خورده اند.
از دیگر مزایای این پروژکتورِ LED، طول عمر بیشتر نسبت به سایر پروژکتور ها است که بسته به میزان استفاده روزانه، بین( 6 تا 8 سال) می باشد.
2-پروژکتور ال ای دی سی او بی (COB Projector)
پروژکتور COB ، نوعی از پروژکتورهای ال ای دی است که یک یا چند ال ای دی COB، به عنوان منبع نور در آن وجود دارند. هر ال ای دی سی او بی از چندین چیپ ال ای دی تشکیل شده که بر روی یک سطح فلزی مونتاژ شده و با یکدیگر سری موازی شده اند. ال ای دی سی او بی، در توان های مصرفی مختلف (5 تا 1000 وات) تولید میگردند که به علت تجمع زیاد چیپ ست ها در مساحتی کوچک، باید گرمای آن به خوبی دفع گردد.
این پروژکتور ها به دو دسته لنز دار و بدون لنز تقسیم می گردند. برای فواصل کم و اماکنی که نیاز به پخش نور زیاد دارند، از نوع بدون لنز و کاسه چراغ دار استفاده می گردد. همچنین از پروژکتور ال ای دی لنز دار برای محدود تر کردن پخش نور خروجی استفاده میگردد. لازم به ذکر است که پروژکتور COB به علت گرمای زیاد، کمترین طول عمر را بین گروه پروژکتور ال ای دی دارد. با این حال استفاده از آن مقرون به صرفه تر از پروژکتورهای معمولی پر مصرف می باشد.
3-پروژکتور اس ام دی (SMD Projector)
پروژکتور اس ام دی، از تعداد زیادی ال ای دی اس ام دی کوچک تشکیل شده است. توان مصرفی هر LED، بین (50 میلی وات تا 3 وات) می باشد. ال پروژکتورها بدون لنز و دارای کاسه چراغ هستند که پخش نور در آنها 170 درجه می باشد.
پروژکتور ال ای دی اس ام دی، برای دریافت روشنایی باز و گسترده در فواصل کوتاه به کار میرود.
مطالب مرتبط:
مزایای استفاده از پروژکتور ال ای دی در روشنایی و نورپردازی
پروژکتور ال ای دی ضد آب و تعریف استاندارد های مقاومت در برابر آب ( IP )