انرژی خورشیدی و ۱۰ کشوری که از انرژی خورشیدی بهترین استفاده را می برند.
کشور های متعددی وجود دارند که میزان استفاده از انرژی خورشیدی در آنها بسیار بالاست. این کشور ها جهت تامین انرژی در آینده، برنامه ریزی قابل توجهی روی انرژی خورشیدی کرده اند و احتمالا می توانند رشد قابل توجهی را در زمینه تولید انرژی های ارزان و پاک داشته باشند. بنابراین به تدریج استفاده از این نوع انرژی جای دیگر انرژی های مرسوم را خواهد گرفت.
نمونه قابل توجه این کشور ها را هند و ایالات متحده آمریکا تشکیل می دهد. البته به جز این دو مورد، ۸ کشور دیگر برتر در زمینه تولید انرژی خورشیدی، در سایت Powergrid معرفی شده اند. اما این کشور ها با در اختیار داشتن تکنولوژی خورشیدی چه میزان رشدی را در آینده کسب می کنند؟ در این مطلب قصد داریم تا به بررسی این موضوع بپردازیم. از اینکه با شرکت نورپردازی نورنگار همراه هستین ممنونیم.
انرژی خورشیدی امروزه با روش های جدیدی به کار برده می شود.
در سالهای گذشته ترغیب کشور های مختلف از سوی دولت آنها برای بهره گیری از انرژی خورشیدی، بسیار افزایش داشته است. به این دلیل که انرژی خورشیدی بهتر و پاک تر از انرژی های تجدید ناپذیر و سنتی است و اثرات مخرب بسیار کمتری دارد. روش های ترغیب کننده متعددی نیز در این زمینه به کار گرفته شده اند.
یکی از این روش ها، Feed in Tariffs می باشد. در اصل در این روش، روی خانواده ها یا صنایعی که برق مورد نیازشان را خودشان تولید می کنند تمرکز می شود. در نتیجه، بسیاری از افراد برای دریافت مزایای این سیستم به دنبال راهی برای تولید برق مصرفی خود به صورت خودجوش هستند. این روش، یک پیشنهاد خوب از طرف دولت هاست که برای ترغیب استفاده از انرژی خورشیدی ( یک نمونه انرژی تجدید پذیر) مورد استفاده قرار می گیرد.
شرکت برق ایران هم نمونه قرارداد هایی را در زمینه انرژی خورشیدی با مشترکان حقیقی و حقوقی امضا می کند.
اگر اخیرا تحولات انرژی خورشیدی در ایران را دنبال کرده باشید، متوجه خواهید شد که چندین سال است شرکت برق ایران این روش را به صورت جزئی تر استفاده میکند. قرارداد هایی که به صورت دوره های ۲۰ ساله بسته می شوند. به هرشرکت یا خانه ای که روی بام خود، نیروگاه خورشیدی کوچک (مجموعه محدود از پنل های خورشیدی به همراه یک اینورتر اتوماتیک) برای تزریق برق به شبکه نصب می کنند، پول خوبی پرداخت می شود.
یادمان می آید که ۴ سال پیش، در شرکت نورنگار محاسباتی داشتیم و به این نتیجه رسیدیم که این مجموعه با پرداخت هزینه ی حداقل ۳۰ میلیون تومان، می تواند پس از ۳ سال هزینه خود را در آورد و ۱۷ سال سود رسانی داشته باشد! این در حالیست که اگر خود خانه یا شرکت هم بتوانند از برق خود استفاده کنند(نیازمند دستگاه های مبدل و باتری های با کیفیت) تقریبا می توان گفت که صرفه جویی خیلی خوبی انجام داده اند.
بهترین کشورها در زمینه کاربرد انرژی خورشیدی
قبل از بررسی اطلاعاتی که در ادامه این مطلب آورده شده است، باید متذکر شویم که آمار و اطلاعات ارائه شده برای معرفی بهترین کشور ها در زمینه استفاده از انرژی خورشیدی در سال ۲۰۱۷، از سایت energy digital برداشته شده و پس از ترجمه در اختیار شما خوانندگان عزیز قرار گرفته است.
برای اینکه بتوانیم یک مقیاس خوب از میزان برق تولید شده در یک کشور داشته باشیم، خوب است که در نظر بگیریم، کل میزان برق تولیدی در کشورمان ایران (در تابستان) حدودا ۵۸ گیگاوات می باشد.
پاکستان در رتبه ۱۰ ( ۱۰ گیگا وات)
کشور پاکستان که در آسیای جنوبی واقع شده است، در سال ۲۰۱۲ توانسته سیستم On-grid PV plant را راه اندازی کند. این سیستم در حقیقت، یک مجموعه فتوولتائیک خورشیدی است و کارش این است که با کمک سلول های خورشیدی، انرژی دریافت شده از خورشید را به برق تبدیل نماید.
این کشور همچنین در سال ۲۰۱۵ برای راه اندازی پایگاه خورشیدی خود به موفقیتی مهم دست یافت و توانست پایگاه Quaid-e-Azam Solar Park را مورد بهره برداری قرار دهد. در این نیروگاه برق خورشیدی، توانایی تولید یک گیگاوات برق در یک سیکل کامل وجود دارد که در نوع خود بی نظیر است.
بنا بر آمار ارائه شده، سال ۲۰۱۷ سالی بود که پاکستان حدود ۱۰ گیگاوات برق از طریق انرژی خورشیدی تولید کرد.
استرالیا در رتبه ۹ (۱۲٫۲ گیگاوات)
استرالیا در زمینه استفاده از انرژی خورشیدی از سال ۲۰۰۹ بسیار عالی عمل کرده است. تا جایی که از این سال، اقدامات ویژه ای را برای تولید برق خود در نظر گرفته است. این برنامه ها از چند صد مگاوات در ۲۰۰۹ تا ۵٫۷ گیگاوات در سال ۲۰۱۵ ارتقا داشته است.
کارشناسان می گویند که با وجود رشد و پیشرفت کشور استرالیا در زمینه بهره برداری از انرژی خورشیدی جهت بکارگیری در چندین پروژه مختلف، اما هنوز این کشور به جایگاه اصلی خویش نرسیده است. بسیاری از نهاد ها در این زمینه این عملکرد را مورد انتقاد قرار داده اند. از این رو برای دریافت حمایت بیشتر دولت جهت ارتقا در زمینه استفاده از انرژی خورشیدی تلاش می نمایند.
در سال ۲۰۱۷ کشور استرالیا توانست ۱۲٫۲ گیگاوات برق پاک به شبکه خود تزریق نماید. سرمایه گذاری روی نیروگاه خورشیدی یکی از کلیدی ترین موارد توجه استرالیا در سالهای آینده است.
فرانسه در رتبه ۸ (۱۲٫۸ گیگاوات)
وجود سیستم توسعه یافته قدرتمند و شرایط اقتصادی خوب، دست به دست هم داده تا کشور فرانسه در زمینه استفاده از انرژی خورشیدی پیشرفت ویژه ای داشته باشد. این کشور از سال ۲۰۱۶ و به کمک رئیس جمهور خود با همکاری یک سیاستمدار باهوش هندی توانست اتحادیه بین المللی انرژی خورشیدی در هند را تاسیس نماید.
یکی از اهداف این اتحادیه توسعه توانایی های خورشیدی کشور هایی است؛ که در محدوده Capricorn و Tropic of Cancer قرار دارند. فرانسه با تمام تلاشهایی که در سالهای اخیر کرده است، توانست ۱۲٫۸ گیگاوات برق از طریق انرژی خورشیدی در سال ۲۰۱۷ کسب کند.
انگلیس در رتبه ۷ (۱۴٫۲ گیگاوات)
انگلیس یکی از کشور های پیشرو در زمینه استفاده از انرژی خورشیدی از سال ۲۰۱۵ به بعد بوده است. این کشور، توانسته است با سرعت خوبی از فرانسه و اسپانیا سبقت بگیرد. و به جایگاه بهتری دست پیدا کند. از این رو، استفاده انرژی خورشیدی در انگلستان، در مدارس و خانه ها امری عادی تلقی می شود. البته نمی توان از کمک دولت این کشور در این زمینه غافل ماند.
از سال ۲۰۱۶ انگلستان توانسته است به کمک انرژی خورشیدی میزان قابل توجهی برق تولید کند. منظور از میزان قابل توجه، بالاتر بودن آن در مقایسه با دیگر کشورها می باشد. مثلا برق تولیدی در یک روز عادی در این کشور، به واسطه پنل های خورشیدی ۶ برابر بیشتر از نیروگاه های سنتی و ذغال سنگی بوده است. این آمار استفاده از پنل های خورشیدی از ماه های آپریل تا سپتامبر در نظر گرفته شده اند.
البته لازم به ذکر است که میزان این برق تولیدی همراه بسیار کمتر از میزان برقی است که از نیروگاه های هسته ای به دست می آید. بنا بر گزارش ها، انگلیس در سال ۲۰۱۷ توانسته است ۱۴٫۲ گیگاوات از طریق انرژی خورشیدی، برق به شبکه های کشورش تزریق کند.
ایتالیا در رتبه ۶ (۲۲٫۶ گیگاوات)
کمبود منابع یکی از جدی ترین مشکلات کشور ایتالیا است. با این حال، بهره گیری از انرژی خورشیدی در این کشور به میزان ده درصد از انرژی تولیدی کل رسیده است. پیش بینی هایی وجود دارد که نشان می دهد بالاتر بودن رتبه ایتالیا به نسبت دیگر کشور های نامبرده بی دلیل نیست. این کشور روی به کار گیری گسترده از نیروگاه خورشیدی برنامه دارد.
این کشور در سال های آینده ( ۱۰ سال دیگر) می تواند تولید انرژی به واسطه خورشید را دو برابر گرداند؛ که این مقدار کمی نیست. از همین رو در آینده وابستگی کشور ایتالیا به دیگر کشور ها جهت تامین انرژی کاهش می یابد و به آن کشور اجازه استقلال بیشتری در این زمینه داده خواهد شد.
ایتالیا در ۲۰۱۷ توانست ۲۲٫۶ گیگاوات برق خورشیدی تولید کند.
آلمان در رتبه ۵ (۴۸٫۴ گیگاوات)
آلمان یکی از صنعتی ترین و پیشرفته ترین کشور های جهان است که اقتصاد آن بر پایه های مختلفی بنا شده است. کشور آلمان را نیز می توان یک کشور پیشرو در زمینه استفاده از انرژی های تجدید پذیر نظیر انرژی خورشیدی دانست. این کشور جایگاه برتر خود را به دلیل پروژه های متعدد و پیگیری های علمی و تجربی، به دست آورده است.
یک استراتژی جالب در این کشور وجود دارد. این استراتژی برای استفاده بهتر و بیشتر از انرژی است که در تبدیل به انرژی بعدی، دی اکسید کربن کمتری تولید نماید. در نتیجه این کشور خود را ملزم به استفاده از منابع تجدید پذیر کرده است.
آلمان به دلیل استفاده از این استراتژی، توانسته است تا نام خود را به عنوان بهترین کشور اروپایی جهت استفاده از منابع تجدید پذیر ثبت کند و مانند کشور انگلستان در حال رکورد زدن در این زمینه است. در این کشور ۳۰ پایگاه انرژی خورشیدی قرار دارد که هر کدام بین ۱۵ تا ۲۵ مگاوات انرژی را در سال تولید می کنند.
آلمان در ۲۰۱۷ توانست ۴۸٫۴ گیگاوات انرژی الکتریکی خورشیدی تولید کند.
هند در رتبه ۴ (۵۷٫۴ گیگاوات)
کشور هند یک کشور پرجمعیت و پهناور می باشد که برنامه ویژه ای در زمینه توسعه نیروگاه خورشیدی دارد. هند توانسته است از سال ۲۰۱۱ استفاده انبوه از انرژی خورشیدی را کلید بزند. جایگاه بالای آن در بین دیگر کشور ها بسیار جالب توجه است و پیش بینی شده که هند تا سال ۲۰۲۲ به پیشرفت های مهمی در این زمینه دست پیدا خواهد کرد.
بانک جهانی برای پیشرفت هرچه بهتر این کشور به آن وامی چند میلیارد دلاری داده است. در حقیقت این بانک به تمامی کشور های غیر پیشرفته ای که سعی در توسعه پروژه های بزرگ دارند، کمک های بدون بهره ارائه می کند.
از این رو، دولت این کشور سعی دارد تا انتهای سال ۲۰۲۲ به یک پایگاه خورشیدی بزرگ دست پیدا کند. پایگاهی که دارای ظرفیت ۱۰۰ گیگا وات می باشد. در صورتیکه هند بتواند به این امر مهم دست یابد می تواند پیشرفت بزرگی در زمینه تصفیه آب و دیگر فعالیت های مرتبط داشته باشد. در نتیجه از جمله کشور های در حال توسعه رو به پیشرفت به حساب خواهد آمد.
رکورد هند در میزان تولید برق خورشیدی ۵۷٫۴ گیگاوات می باشد. این گزارشی است که در سال ۲۰۱۷ منتشر شده است.
ژاپن در رتبه ۳ (۶۳٫۳ گیگاوات)
ژاپن را می توان از اولین کشور هایی دانست که در این زمینه پیشرفت های چشمگیر و سریعی داشته است. زیرا جزء اولین کشور هایی بود که توانست در زمینه توسعه سیستم های انرژی خورشیدی پیشرفت نماید و چندین نیروگاه خورشیدی بسیار ارزشمند و پربازده ایجاد نماید. در اصل، ایجاد پایگاه فتوولتائیک آرک شکل احداث شده در سال ۲۰۰۲ به ژاپن کمک شایانی در توسعه انرژی خورشیدی کرده است.
این پایگاه برای عدم تخریب منابع طبیعی و حفظ تعادل محیط زیست بسیار چشمگیر عمل کرده است. پیش بینی می شود که این کشور تا انتهای سال ۲۰۵۰ بتواند ۹۰ درصد انرژی های لازم در کشورش را به این واسطه تولید نماید. در حال حاضر، یک شرکت ژاپنی وجود دارد که مفیدترین و پربازده ترین پنل های خورشیدی را ارائه می دهد.
ایالات متحده آمریکا در رتبه ۲ (۸۵٫۳ گیگاوات)
آمریکا بدون شک قدرتمند ترین کشور صنعتی دنیاست. با اینکه حمایت های سیاسی توسط دولت ایالات متحده آمریکا چندان قابل توجه نبوده و مافیای انرژی های سنتی همچنان وجود دارند، اما این کشور برای ایجاد پروژه های انرژی خورشیدی بسیار تواناست. این توانایی به دلیل تکنولوژی پیشرفته و شرایط محیطی مناسب آن است.
در حقیقت به دلیل تهدید هایی که از سوی دولت این کشور برای خروج از توافقنامه ها با فرانسه صورت گرفته است، پیشرفت آن در این رابطه دچار ابهام گشته است.
بسیاری از ایالات این کشور، جهت توسعه پروژه های مرتبط با انرژی خورشیدی و منابع تجدید پذیر اهداف بسیار مهمی در سر دارند. پیشرفت ها و آینده خوب این کشور برای استفاده از انرژی خورشیدی بسیار جالب توجه است، اما در عین حال، آمریکا توانسته است جزء یکی از پایگاه های مهم سیستم های خورشیدی قلمداد شود.
با به کارگیری ده ها نیروگاه خورشیدی، در سال ۲۰۱۷ آمریکا توانست ۸۵٫۳ گیگاوات از انرژی های مورد نیاز کشورش را از طریق برق خورشیدی به دست آورد.
چین در رتبه ۱ (۱۳۰٫۴ گیگاوات)
همواره در چین توجه ها به سمت تولید انرژی های پاک مخصوصا از طریق توسعه بخش نیروگاه خورشیدی بوده است. این کشور با در اختیار داشتن شرایط زیستی مناسب، توانسته تا ۸۱ درصد ظرفیت استفاده از انرژی خورشیدی را افزایش دهد. نیروگاه خورشیدی در چین به دلیل گستردگی زمین ها و تعدد روزهای آفتابی سال بسیار پربازده است.
در سال ۲۰۱۴ اعلام شد که دست کم ۷۰ درصد از کل پایگاه های انرژی خورشیدی جهان در چین قرار دارد. با این حال، این کشور برای به دست آوردن ظرفیت تولید ۲۰ درصدی برق، به واسطه این انرژی تا انتهای سال ۲۰۳۰ تلاش می کند. در ۲۰۱۷ چین مقام کشور اول در تولید انرژی خورشیدی را کسب کرد. کشوری که توانست ۱۳۰٫۴ گیگاوات برق خورشیدی به شبکه تزریق کند.
جایگاه ایران در استفاده از برق خورشیدی در این لیست کجا است؟
ایران با در اختیار داشتن ۳۰۰ روز آفتابی در کل کشور، پایگاهی بی نظیر برای تولید انرژی خورشیدی به شمار می آید اما هنوز تدابیر ویژه ای در این زمینه برای آن اندیشیده نشده است.
در نهایت می توان به این نکته اشاره کرد که به صرفه بودن و مفید بودن انرژی های تجدید پذیر بر کسی پوشیده نیست. این انرژی ها، کمک می کنند تا از کاربرد سوخت های فسیلی که تنها باعث افزایش آلودگی هوا می شوند، جلوگیری به عمل آید.
گروه تولیدی و نورپردازی نورنگار اسپادانا
شرکت تولیدی و نورپردازی نورنگار، همواره طرفدار انرژی های پاک و منابع نور پربازده بوده است. نورنگار یکی از تولید کنندگان محصولات روشنایی و نورپردازی با کیفیت در ایران است. ما تمام محصولات روشنایی و نورپردازی LED که برای کاربرد های Outdoor استفاده می شوند را در سبد تولیدات خود عرضه می کنیم.
اگر از مطالعه مقاله فوق لذت بردید احتمالا مقالات زیر را هم دوست خواهید داشت.
۹ نکته ای که باید هنگام خرید پروژکتور COB در نظر بگیرید.
ایران جایگاه اول ادعا