آیا نورپردازی محل کار بر سلامت روانی کارمندان اثر دارد؟
نورپردازی محل کار و نورپردازی اداری دو موضوع بسیار مهم در سلامت روانی کارمندان هستند. نورپردازی محل کار به قدری اهمیت دارد که اگر خوب طراحی شده باشد می تواند باعث بالارفتن راندمان کاری و افزایش روحیه کارمندان شود.
معمولا زمانی که بحث سلامت روانی کارمندان مطرح می شود، مدیران سازمان ها توجه خاصی به تاثیر نورپردازی اداری ندارند. آن ها فکر می کنند پارامتر هایی نظیر تغییر در سیستم اداره، ساعات کاری، پاداش ها، افزایش عوامل شادی و نشاط، پذیرایی مناسب و … اثر بیشتری دارد.
نورپردازی اداری باید به صورت علمی طراحی شده باشد.
نکته جالب اینجاست که نورپردازی محل کار در صورتی که محاسبه شده و علمی انجام شود؛ می تواند از مشکلات زیادی جلوگیری کند. نورپردازی نامناسب محیط کار، آثار مخربی دارد. سردرد، خستگی، استرس های مقطعی، خستگی چشم ، اختلال در ساعت کاری بدن و اختلال عاطفی فصلی، نتیجه نورپردازی نامناسب است.
این عوامل باعث می شوند راندمان کار کارمندان پایین تر از حد توانشان باشد و در دراز مدت احتمال آسیب های مختلف جسمی برای آنها را در پی دارند.
در نورپردازی اداری، این نکته بسیار اهمیت دارد: “چراغ ها باید به شیوه ای نصب شوند که نور خروجی آنها در مخروط دیداری کارمندان نباشد”. درحقیقت نور مستقیم چراغ های روشنایی نباید در چشم افرادی باشد که پشت میز نشسته اند. این یکی از مواردی است که در طولانی مدت موجب سردرد می شود.
نورپردازی محل کار ، نمی تواند نیاز کارمندان به نور طبیعی خورشید را تامین کند.
کارمندان بیشتر ساعت های روز را در معرض نور مصنوعی هستند. نور طبیعی خورشید، اثرات مثبتی بر سلامت جسم و سلامت روان انسان دارد. کارمندانی که به جای نور طبیعی خورشید، روز خود را با نورپردازی اداری سپری می کنند، ممکن است به اختلالی دچار شوند که روانپزشکان به آن “اختلال عاطفی فصلی” می گویند.
همانطور که می دانید، نیمه دوم هرسال به دلیل کوتاه تر شدن روز ها و همچنین عقب کشیدن ساعت کشور، شب هایی طولانی دارد. شب یلدا (آخرین شب پاییز) بلند ترین شب سال است و مصادف با انقلاب زمستانی می باشد. بنابراین کارمندانی که به اداره می روند، کل روز را در اداره هستند و در بهترین حالت، هنگام غروب آفتاب از اداره خارج می شوند!
متاسفانه آنها نمی توانند از نور انرژی بخش آفتاب استفاده ببرند و اگر نورپردازی محل کار ، مناسب نباشد ممکن است آسیب هایی ببینند.
نتایج یک تحقیق در مورد اثر نورپردازی اداری بر سلامت کارمندان
در سال 2018 یک شرکت انگلیسی نظر سنجی جالبی را روی 7000 کارمند از کشور های مختلف اروپا انجام داد. شرکت استیپلز می گوید: “شرکت کنندگان از کشورهای بریتانیا (2000 نفر) ، آلمان (1000 نفر) ، فرانسه (500 نفر) ، سوئد (500 نفر) ، هلند (500 نفر) ، نروژ (500 نفر)، اسپانیا (500 نفر)، پرتقال (500 نفر)، فنلاند (500 نفر) و ایتالیا (500 نفر) بودند”.
حدود 40 درصد از این کارمندان پشت میز نشین گفته بودند که هر روز ناچارند زیر نورپردازی محل کار با شرایطی غیر استاندارد و آزاردهنده فعالیت کنند. تعداد 32 درصد از شرکت کنندگان بر این باور بودند که اگر نورپردازی محل کار آنها بهتر شود، شادابی و نشاط کارکنان بالا خواهد رفت.
همچنین در این پژوهش 25 درصد از کارمندان، از نورپردازی محل کار بسیار کلافه و ناراحت بودند.
جالب است بدانید که شرکت های اروپایی ناچارند استاندارد های محل کار را به خوبی رعایت کنند و نتایج این آزمایش نشان می دهد، که در بیشتر نقاط دنیا مدیران به نورپردازی اداری توجه زیادی ندارند!
یکی از مزیت های مهم نور خورشید، ترشح هورمون اندورفین در بدن انسان است.
همانطور که گفتیم در طول زمستان، ساعات دسترسی به نورخورشید کم تر است، افراد تمام طول روز را در معرض نورپردازی محل کار قرار دارند و دچار اختلال عاطفی می شوند. پزشکان می گویند روزانه یک ربع تابیدن نورخورشید، برای ترشح هورمون اندورفین (یکی از هورمون هایی که باعث شادی می شود) کافی است.
دکتر Joe Trevalla یکی از روانشناسان و پژوهشگران عصر حاضر می گوید: “افراد زیادی به مدت سه ماه از سال ، دچار افسردگی بالینی می شوند. حدودا 5 درصد از افرادی که در معرض نورپردازی اداری نامناسب هستند، بدنشان به این عارضه مبتلا می شود”.
پزشکان در پژوهشی دیگر به این نتیجه رسیدند که نورپردازی محل کار در خواب و کیفیت زندگی کارمندان تاثیری جدی می گذارد.
نورپردازی محل کار باید مکمل مناسبی برای نور طبیعی پنجره ها باشد.
نور طبیعی بهترین نور است. با این حال جالب است بدانید که در برخی کشور های شمالی کره زمین، محیط کار با نور خورشید کاملا روشن نمی شود. آنها باید نور کافی و مناسب برای نورپردازی محل کار را با ترکیب کردن نور مصنوعی و نور طبیعی ایجاد کنند. امروزه چراغ ال ای دی و انواع لامپ های روشنایی ال ای دی ، برای هر فعالیتی می توانند به کار روند.
یک تحقیق بسیار جالب در مورد اثر نورپردازی اداری بر سلامت کارکنان
شرکت بریتانیایی استیپلز تحقیات دیگری انجام داده است و با توجه به نتایج آن پیشنهاد هایی برای ابزار نورپردازی محل کار دارد. در بخشی از نکات مفید نورپردازی آنها آمده است: ” برای افزایش راندمان کارمندان در محل کار، از لامپ اختلال عاطفی فصلی و لامپ های استانداردی که نور سرد دارند برای نورپردازی اداری در طول روز استفاده شود”. در پژوهش آنها تاکید شده است که تقریبا درصد کارمندان ارزش نورپردازی محل کار را درک می کنند. کارکنان گفته اند که اگر شرکت برای بهبود نورپردازی اداری هزینه هایی انجام دهد، نشانگر احترامی است که به سلامت کارکنان گذاشته می شود.
یکی از دانشگاه های معتبر انگلستان تحقیقاتی را در زمینه هورمون خواب انجام داده است. بر اساس این پژوهش، طول موج خاصی از نور که آبی رنگ است چرخه خواب و بیداری را تغییر می دهد و می تواند باعث کاهش ترشح هورمون خواب شود. در تحقیق اشاره شده، آزمایشی بر دو گروه از کارمندان انجام گرفته است. برای کارمندان یکی از طبقات، مقدار نور آبی در نورپردازی محل کار تغییر کرد و به میزان آزمایشی رسید.
در ابتدای صبح و تا زمان ظهر سطح هوشیاری تمام کارمندان در یک سطح بود. اما جالب است بدانید که میزان هوشیاری طبقه مورد آزمایش در هنگام ترک اداره بسیار بالاتر بود! این کارمندان همچنین به بهبود خواب خود در شب هنگام اشاره می کردند. آزمایش شرکت استیپلز به مدت هفته بر روی کارمندان ادامه پیدا کرد. از این مدت 92 درصد از کسانی که در آزمایش بودند، نورپردازی اداری ترکیبی با نور آبی را به نورپردازی محل کار در حالت قبل ترجیح دادند!
برای اصلاح نورپردازی محل کار چه کارهایی باید انجام دهیم؟
با توجه به نکاتی که در این مقاله گفته شد، می توانیم چند اقدام عملیاتی را برای سلامت کردن نورپردازی محل کار انجام دهیم. به کاربردن لامپ ها و تجهیزات نورپردازی با رنگ مشابه نور روز (Cool white & Natural White) ، استفاده از پنجره های بزرگ در معماری ساختمان ها، تمیز کردن پنجره ها با فاصله زمانی کم، طراحی سیستم نورپردازی اداری مناسب برای همه کارمندان و قرار دادن امکان نورپردازی شخصی شده برای هر کارمند، مهمترین اقداماتی است که می توانیم برای افزایش سلامت روانی آنها انجام دهیم.
این مقاله ترجمه ای از مقالات علمی سایت Forbes بود که توسط دکتر Agarwal در سال 2018 انتشار یافته است. شما می توانید اصل مقاله را به زبان انگلیسی و در این آدرس مشاهده کنید.
شرکت نورپردازی نورنگار، امیدوار است که مدیران وتصمیم گیرندگان اصلی در هر سازمان، با مطالعه این مقاله به اهمیت نورپردازی اداری در سلامت روانی کارمندان ببرند و اقدامات لازم را برای اصلاح سیستم روشنایی انجام دهند.
مطالب مرتبط
اگر به مباحث روانشناسی نور و روانشناسی محیطی علاقه مندید، احتمالا خواندن مقالات زیر برایتان جذاب است:
مقاله بسیار آموزنده و جالبی بود. چگونه می توانم از مقالات جدید شما با خبر شوم؟